Гутериш свиква среща на върха за климата през 2023 г.

  • 19 декември 2022 20:02

  • 402
  • 1
Гутериш свиква среща на върха за климата през 2023 г.
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви днес, че ще свика среща на върха за климата през септември догодина, и призова държавните ръководители и лидерите в сферите на бизнеса, гражданското общество и финансите да предприемат „нови, осезаеми и вдъхващи доверие“ действия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

„Поканата е отворена. Но цената за участие не подлежи на преговори – вдъхващи доверие, сериозни и нови действия по отношение на климата и основани на природата решения, които ще отговорят на спешността на климатичната криза“, каза Гутериш на своята пресконференция в края на годината. Той заяви, че ще продължи да настоява за споразумение за климатична солидарност, което да изисква големите производители на парникови емисии да полагат допълнителни усилия за намаляване на емисиите това десетилетие и да бъде осигурена подкрепа за нуждаещите се. 

Експерт: През последните 30 години имаме изместване на климатичните зони

Гутериш също така каза, че „няма да отстъпи от стремежа към мир в Украйна в съответствие с международното право и Устава на ООН“. Той заяви, че „не е оптимист“ за възможността за сполучливи мирни преговори за уреждане на конфликта в най-близко бъдеще и смята, че военното противопоставяне ще продължи. Но добави, че „силно се надява“ да може да бъде постигнат мир в Украйна през 2023 г.

Филип Епитропов
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ООН

2022.12.19 | 20:38

1
са СИМУЛАНТИ

Добави коментар

Водещи новини