Юлиан Попов: Войната тласна развитието на ВЕИ-е с 30%

  • 06 декември 2022 12:18

  • 390
  • 0
Юлиан Попов: Войната тласна развитието на ВЕИ-е с 30%
© pixabay, личен архив

Юлиан Попов, бивши министър на МОСВ в служебното правителство на Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май . Преди това е бил зам.-министър на същото ведомство, също писател и журналист.

Често ме питат: Войната в Украйна не забави ли Зелената сделка? Не, напротив, ускори я. И в Европа, и по света. Излязоха и официалните данни на Международната енергийна агенция (IEA), които коригират миналогодишната си прогноза за ВЕИ и я увеличават с 30% (!) за следващите 5 години. Тоест, може да кажем, че войната тласна развитието на ВЕИ-е с 30%. Тази нова прогноза най-вероятно отново ще се коригира нагоре. С едно изречение - войната в Украйна даде мощен глобален тласък на възобновяемата енергия.

Разбира се, има ред други фактори - високите цени на конвенционалната енергия непосредствено след Ковид, развитие на технологиите, усвояването им, развитието на производствени мощности, спад на цените. С две думи - технологична трансформация. С други две - енергийна революция.

Очевиден шампион е соларната енергия, следвана от вятърната. Атомната се свива малко (жалко, но факт), газът пада малко повече, въглищата най-много.

Тази ситуация още веднъж показва колко е опасна българската позиция на стиснати очи пред енергийната реалност, въглищният инат и все още вярата в газа. Българската политика е дълбоко неправилно базирана на дилема “да затваряме или не”. Тя трябва да се основава на алтернативата “да изместваме или не”. Наглед дребна работа, но липсата на информация и експертна ангажираност, както и крайният енергиен популизъм ще ни струва много милиарди, в сравнение с които €600 милиарда за ненужни ядрени реактори ще ни се сторят като джобни пари.

Скъпи медии, отделете малко от ценното си време от заниманията си с правителствените дразги и задълбайте в този проблем.

Аделина Делийска
390 0

Свързани новини

Водещи новини