Европейски зелен пакт: ЕК предлага нови правила за целия ЕС относно опаковките

  • 30 ноември 2022 17:43

  • 571
  • 2
Европейски зелен пакт: ЕК предлага нови правила за целия ЕС относно опаковките
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия предлага нови правила за целия ЕС относно опаковките, за да се пребори с този постоянно растящ източник на отпадъци и с объркването на потребителите. Средно, всеки европеец генерира годишно почти 180 kg отпадъци от опаковки и без предприемане на действия, до 2030 г. отпадъците от опаковки в ЕС ще се увеличат допълнително с 19 %, а отпадъците от пластмасови опаковки даже с 46 %.

Новите правила имат за цел да спрат тази тенденция. Те ще осигурят на потребителите възможности за опаковки за многократна употреба, ще премахнат излишното опаковане, ще ограничат прекомерното опаковане и ще осигурят ясни етикети в помощ на правилното рециклиране. За промишлеността те ще създадат нови възможности за стопанска дейност, особено за малките дружества, ще намалят необходимостта от първични материали, като увеличат капацитета на Европа за рециклиране и като направят Европа по-малко зависима от първични ресурси и външни доставчици.

Комисията също така внася яснота за потребителите и промишлеността по отношение на пластмасите на биологична основа и компостируемите и биоразградимите пластмаси, като определя за кои приложения такива пластмаси са наистина полезни за околната среда и как те следва да бъдат проектирани, обезвреждани и рециклирани. Предложенията са основни градивни елементи на плана за действие за кръгова икономика на Европейския зелен пакт и неговата цел за превръщане в норма на устойчивите продукти. Те също така отговарят на конкретни искания на европейците, изразени по време на Конференцията за бъдещето на Европа.  

Две големи търговски вериги отнесоха актове за смесване на отпадъци от опаковки

Европейската комисия прие също и предложение за първата доброволна рамка на равнище ЕС за надеждно сертифициране на висококачествените поглъщания на въглерод. Предложението ще стимулира иновативните технологии за поглъщане на въглерод и устойчивите решения за улавяне на въглерод и ще допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата, опазването на околната среда и нулевото замърсяване. Предложеният регламент ще подобри значително капацитета на ЕС за количествено определяне, наблюдение и проверка на поглъщанията на въглерод. Подобрената прозрачност ще гарантира доверието на заинтересованите страни и промишлеността и ще спомогне да се избегнат заблуждаващите твърдения за екологосъобразност.

Тези предложения са основни градивни елементи на плана за действие относно кръговата икономика и са от съществено значение за целта на ЕС да се превърне в първия в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

Филип Епитропов
571 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:52

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.30 | 18:49

1
Европа ни дава култура да лапаме на зелените K

Добави коментар

Водещи новини