ООН предлага Големият бариерен риф да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство

  • 28 ноември 2022 21:06

  • 351
  • 2
ООН предлага Големият бариерен риф да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Комисия, подкрепяна от ООН, предлага Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство и предупреждава, че без "амбициозни, бързи и постоянни" действия за климата най-големият коралов риф в света ще е в беда, съобщава БТА.

Предупреждението е отправено в доклад, публикуван в понеделник, в резултат на десетдневна мисия до рифа през май на официални представители на ЮНЕСКО и на Международния съюз за защита на природата.

Рифът, обитаван от изключително разнообразие от видове и красота по североизточното крайбрежие на Австралия, е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1981 г.

Египет може да се окаже последното убежище на коралите на фона на глобалното затопляне

Федералното правителство на Австралия и властите в Куинсланд трябва да си поставят по-амбициозни цели за съкращаване на вредните емисии, в съответствие с международните усилия за ограничаване на затоплянето с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, се посочва в доклада.

Докладът препоръчва отпускането на повече средства за повишаване на качеството на водата и прекратяване на влошаването на положението на рифа.

Позицията на австралийските власти на федерално и щатско ниво ще бъде взета предвид, преди ЮНЕСКО, базираната в Париж организация на ООН за култура, да направи официално предложение към комисията по световното наследство.

В имейл до Асошиейтед прес от агенцията по културата на ООН се казва, че "през последните месеци сме в конструктивен диалог с австралийските власти. Но предстои да бъде извършена още много работа".

Мая Йорданова
351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2022.11.28 | 21:39

2
защо още не е включен
PaulaFox

2022.11.28 | 21:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини