Росица Карамфилова: Държавата сама решава как да ограничи вредните емисии

  • 27 ноември 2022 20:23

  • 1120
  • 2
Росица Карамфилова: Държавата сама решава как да ограничи вредните емисии
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

„Планът за възстановяване и устойчивост безспорно определя ангажименти. Има реформа в сектор „Енергетика“, която включва два аспекта. Към 2026 г. е необходимо е да намалим 40% от емисиите въглероден диоксид на електрическите централи спрямо 2019 г. Вторият аспект от тази реформа е приемането на законодателен пакет от мерки, който трябва да определи по график кога най-късно да бъдат затворени централите, които работят на въглища, и какви са таваните, които те трябва да спазват.“ Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната в "Защо, г-н министър?". Тя коментира темата със затварянето на българските тецове.

„Ясно са дефинирани абсолютните стойности за намаляване на емисии година спрямо година. Прилагането и достигането на тези 40% е въпрос на национално решение. Европейската амбиция е до 2050 г. да се достигне въглеродна неутралност, а държавата сама трябва да изработи алгоритъм – как и с какви мерки да ограничи емисиите", уточни още тя.

Карамфилова се надява през 2023 година да няма наказания заради качеството на въздуха у нас.

"Водим разговор "здраве срещу околна среда", а това означава, че имаме проблем", посочи служебният министър.

"В периода 2015 - 2020 година на един от заявените замърсители, който се спряга в публичното пространство, са наложени 50 наказателни постановления. Пет от тях са влезли в сила, 14 все още са в съдебна фаза, а 31 са паднали в съда", посочи Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната, която е наложила засилен контрол и проверки.

"Капацитетът на колегите е наистина ограничен - малко хора, огромни отговорности и ниски заплати. Това означава системни предизвикателства", обясни тя.

Министър Карамфилова: Поставяме акцент на наказателни процедури свързани с качеството на въздуха

Валери Зайцев
1120 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.27 | 21:18

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.27 | 21:14

1
Е няма как да ги намалим с 40%. Виж джендърите можем да намалим.

Добави коментар

Водещи новини