Пеканов: В ПВУ има ангажимент за намаляване на вредните емисии с 40%

  • 15 ноември 2022 14:00

  • 654
  • 2
Пеканов: В ПВУ има ангажимент за намаляване на вредните емисии с 40%
© Булфото (архив)

В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), договорен между Европейската комисия и редовния кабинет, има ангажимент за намаляване на вредните емисии в сектор „Енергетика“ до 2026 г. с 40 процента. Не е ясно заложен механизмът, по който това да се случи. Това заяви пред журналисти в парламента служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, предава БТА. 

Той участва в среща, на която присъстваха депутати, членове на различни парламентарни комисии и генералният директор на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер.

Фокусът на разговорите е бил именно Планът за възстановяване и устойчивост и предвиденият в него ангажимент за намаляване на въглеродните емисии.

На въпрос може ли този ангажимент да бъде изпълнен, без да се затварят въглищните централи, Пеканов коментира, че изпълнителната власт в бъдеще ще има реална възможност да измисли най-добрия възможен начин това намаление да бъде изпълнено, без да се затварят въглищни мощности. 

„Службите на ЕК бяха ясни за това, че в момента договорът е такъв, какъвто е, и би отнело изключително много време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени. Не е заложено ясно, че трябва по един или друг начин това да се случи“, посочи Пеканов в отговор на журналистически въпрос може ли въпросното намаление да се случи без затваряне на въглищните мощности.

Изпълнителната власт в бъдеще ще има възможност да измисли най-добрия възможен начин това да се случи, за да се избегне директното затваряне на въглищни мощности, коментира той.

Пеканов коментира, че по време на срещата със Селин Гауер ясно е бил даден сигнал, че подобни стъпки биха отнели месеци и ще рискуват всички тези проекти, които трябва в момента да започнат да се случват. Предоговарянето означава спиране на текущата дейност по плана и работа по нов такъв, коментира вицепремиерът. 

Пеканов след одобрените от ЕК 1,37 млрд. евро: Планът работи, полагаме всички усилия

В цяла Европа тези разговори се водят в момента. Доста от страните търсят решение на променилата се ситуация спрямо миналата година, когато цялостната геополитическа обстановка беше различна. В този смисъл Европа предлага нов инструмент REPowerEU, в който ще има допълнителни средства, обясни Пеканов.

По думите му евентуално тогава страните членки могат да разговорят дали искат да правят някакви промени.

В момента ЕП финализира този инструмент, предстои ЕК и Европейския съвет да го приемат, което означава, че в началото на януари този инструмент ще е достъпен, за да се използва именно за адресиране на променената енергийна ситуация, обясни вицепремиерът. 

От "Продължаваме Промяната" обявиха на брифинг след срещата, че 40 процентното намаление на вредните емисии може да се случи чрез сезонно балансиране работата на централите. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
654 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.15 | 18:44

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
норман гъса

2022.11.15 | 14:39

1
това същество само се оправдава със предишните продажници, но е ясно че са в един отбор, само раздува общи приказки за "голямата" помощ, без да се напъне и да свърши малко работа в интерес на промяната на тези 40 процента намаление на емисиите

Добави коментар

Водещи новини