На Срещата на върха за климата КОП27 бе обявено "Обединение за противодействие срещу сушата"

  • 08 ноември 2022 09:45

  • 328
  • 2
На Срещата на върха за климата КОП27 бе обявено "Обединение за противодействие срещу сушата"
© Getty images (архив)

"Международно обединение за противодействие срещу сушата" - климатичен феномен, който засяга все повече региони по света, беше обявено снощи на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на ООН (КОП27), съобщи АФП, цитирана от БТА.

Обединението ще бъде под егидата на президента на Сенегал Маки Сал и министър-председателят на Испания Педро Санчес. То ще включва 25 държави и 20 територии и ще се опита до 2030 г. да въведе методи за по-добра предварителна реакция вместо действия по спешност.

"Все повече региони по света са заплашени от суша вследствие на глобалното затопляне, като тази бройка се е увеличила с 30 процента от 2000 г. насам", посочиха от ООН.

"Мисията на това обединение е да даде политически тласък несломимостта на нашите земи пред сушата и климатичните промени да се превърнат в реалност до 2030 г.", заявиха в общо изявление Санчес и Сал.

Ибрахим Тиау, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за борба със сушата, от своя страна заяви, че сушата "не трябва непременно да води до хуманитарни катастрофи". По думите му решения съществуват и е въпрос на политическа воля те да бъдат приложени.

Новото обединение ще разполага с финансиране на стойност пет милиона евро, осигурени от Испания. Предвижда се и допълнителна помощ, най-вече за проекта на кенийския президент Уилям Руто, който планира засаждането на пет милиарда дървета през следващите пет години и десет милиарда до 2032 година.

ООН ще създаде глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност 3 млрд. долара

Последвайте канала на

Валери Зайцев
328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 20:08

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
b

2022.11.08 | 09:59

1
няма глобално затопляне всичко е измама за милиарди,как въглеродните емисии на пазара спасяват планетата, никак

Добави коментар

Водещи новини