Експерти: Проблемът с метановите емисии може да бъде решен до 10 години

  • 06 октомври 2022 17:38

  • 381
  • 2
Експерти: Проблемът с метановите емисии може да бъде решен до 10 години
© Getty images (архив)

Изпускането на метан, един от най-мощните парникови газове, от петролната и газова инфраструктура може да бъде прекратено до 10 години, обявиха експерти в рамките на провеждана в Лондон конференция, посветена на промените на климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според тях технологията за откриване на течове от петроло- и газопроводи се е развила сериозно през последните пет години, което прави изключително бързото им отстраняване напълно възможно.

"Когато бъдат приложени, тези технолигии могат да отстранят метановите емисии за много кратко време", казва Жулиен Перес, вицепрезидент за стратегии и политики към Петролно-газовата климатична инициатива, консорциум от главни изпълнителни директори на 12 от най-големите играчи в сектора, сред които Би Пи (BP), "Шеврон" (Chevron), "Ени" (Eni), "Екуинор" (Equinor), "ЕксънМобил" (ExxonMobil), "Петробрас" (Petrobras), "Репсол" (Repsol), "Шел" (Shell) и "ТоталЕнержи" (TotalEnergies).

Миналата година над 100 компании обещаха да намалят метановите емисии с 30 на сто до 2030 г. Метанът е с около 80 на сто по-мощен при задържането на топлината в атмосферата от въглеродния диосид в рамките на 20-годишен период. "Стартирането на Глобалната метанова инициатива ще даде импулс и парите ще потекат", казва Перес.

Според оценки на Световната метеорологична организация от 2021 г. добивът на петрол и газ е отговорен за около 23 на сто от глобалните метанови емисии, депата за отпадъци отделят около 20 на сто от емисиите, а селскостопанският сектор – още 33 на сто.

Проблемът с метана, изпускан от петрола и газа, може да бъде решен до едно десетилетие, казва Жорж Тийбош, главен изпълнителен директор на Ем Ай Кю (MIQ), организация, издаваща стандарти за сертифициране на емисиите на метан.

Индустрията вече използва сензори, прикачени към самолети и сателити, за да засича течове на метан. Това дава възможност на петролните и газови компании да реагират бързо и отстранят проблема, казва Дийпак Ананд, главен финансов директор в "Джи Ейч Джи Сат" (GHGSat), компания за глобален мониторинг на емисиите.

"Метанът е гориво. Той може да бъде уловен и използван", казва Ананд. "Това, което ни е правим, е да помогнем на петролната и газовата индустрия да открият съкровище", добави той.

"Джи Ейч Джи Сат" измери метана, изпускан от повредения газопровод "Северен поток-2". Според оценките на компанията количеството на отделяните емисии се равнява на изгарянето на 300 тона въглища на час.

"Ако искаме да продължим да използваме газа като преходно гориво, трябва да се фокусираме върху намаляването на неговия климатичен отпечатък, особено що се отнася до метана", заключава Перес.

МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото правителствата твърдят

Последвайте канала на

Валери Зайцев
381 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.09 | 09:38

2
СМЪРТ НА КРАВАРСКИТЕ ТЕРОРИСТИ-ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО И ЛЪЖИТЕ!
PaulaFox

2022.10.07 | 00:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини