Ето я вероятната причина за масово измиране на риби в река Одер

  • 30 септември 2022 17:46

  • 2119
  • 1
Ето я вероятната причина за масово измиране на риби в река Одер
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Внезапно повишаване на солеността в река Одер е довело до появата на токсични водорасли и е причинило измирането на стотици тонове риба това лято, съобщава БТА, позовавайки се на доклад на германски експерти.

"Най-вероятната причина за измирането на рибите в Одер е внезапното повишаване на солеността, което заедно с други фактори е довело до масово разпространение на соленоводни водорасли, които са токсични за тях", се посочва в доклада, представен в петък от германското министерство на околната среда.

Водораслите Prymnesium parvum "произвеждат токсично вещество, което е смъртоносно за рибите и другите водни организми", се казва още в документа.

Проучвания в германска лагуна не дадоха обяснение за измирането на тонове риба в река Одер

Смята се, че те са се появили в резултат на необяснима концентрация на сол и са причинили смъртта на около 300 тона риба това лято в река Одер, разделяща Германия и Полша.

Според доклада "експертите е трябвало да оставят открит въпроса каква е причината за тази необичайно висока соленост".

"Не е известно също така как соленоводните водорасли, които обикновено се срещат в крайбрежните води, са се озовали във вътрешността на страната", допълват специалистите в изявление, публикувано от министерството на околната среда.

В четвъртък полските власти също посочиха в предварителен доклад ролята на водораслите в тази "хекатомба" и изключиха каквато и да е промишлена причина за внезапното влошаване на речната вода.

Според германския министър на околната среда Щефи Лемке обаче тази "сериозна екологична катастрофа" несъмнено е "причинена от човешка дейност". 

Причините за високата соленост, "основният пусков механизъм" на екологичната катастрофа, "не са ясни", пишат германските експерти. Според тях "многопричинни механизми на действие" са предизвикали измирането на рибите. 

Експертите смятат също, че условията, необходими за разпространението на водораслите, са налице в Одер през лятото, включително нисък дебит и ниво на водата. 

Бедствието донякъде обтегна отношенията между Берлин и Варшава. Германия обвини Полша, че е закъсняла да я информира за степента на замърсяване.

Първите съобщения за масово измиране на риби в Одер дойдоха от полски жители и рибари на 28 юли.

През последните години Одер е известна като сравнително чиста река, в която живеят около 40 вида риби.

Мая Йорданова
2119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.30 | 20:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини