Инфлацията донесе спад на фондовите борси по света

  • 14 септември 2022 16:22

  • 380
  • 1
Инфлацията донесе спад на фондовите борси по света
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Фондовите пазари в цял свят регистрираха понижение, реагирайки на опасенията, че по-високата от очакваната инфлация в САЩ ще принуди Фед да продължи с повишаването на лихвите, предава АФП.

Най-силен спад отбеляза борсата в Лондон, след като инфлацията във Великобритания се задържа на рекордни за последните 40 години, макар да беше регистрирано известно забавяне през август.

Европейските борси закриха предимно в зелено, след като ЕЦБ рязко вдигна лихвите

В Токио индексът Nikkei загуби 2,8%, а акциите на борсата в Хонконг също поевтиняха с над 2 пункта след съобщенията, че китайският конгломерат Fosun е поставен под наблюдение от държавните регулатори.

В САЩ инфлацията през август беше 8,3% - по-висока от очакваните 8% и това също засилва страховете на инвеститорите.

Глобалните потребителски цени растат от месеци, обусловени от инвазията на Русия в Украйна и това повишава разходите за енергия и храна, като влияние върху този процес оказва и прекъсването на веригите за доставки, породено от локдауните заради Covid в Китай.

След последните данни за инфлацията в САЩ някои инвеститори дори прогнозират, че следващото увеличение на Фед може да бъде цял процентен пункт.

Агресивното затягане на лихвените проценти от страна на централните банки в световен мащаб подкопава икономическата активност, тъй като потребителите и фирмите са изправени пред по-високи плащания по кридитите.

В Обединеното кралство инфлацията се забави до 9,9% през август, но остана почти двуцифрена. Новината доведе до поскъпване на паунда заради очакванията за ново повишение на лихвения процент следващата седмица от Bank of England.

Европейските борси затвориха предимно в червено след спирането на руския газ

Всичко това засилва опасенията на инвеститорите, че инфлацията се оказва по-трудна да овладяване, отколкото се очакваше първоначално, отбелязва "Франс прес", цитирани от БНР.

Цветелина Кирилова
380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.15 | 10:08

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини