Старозагорски деца пуснаха във водите на езерото „Загорка“ патета

  • 06 септември 2022 14:23

  • 1749
  • 0
Старозагорски деца пуснаха във водите на езерото „Загорка“ патета
© Getty (архив)

Млади патета от вида зеленоглава патица бяха пуснати в днешния празничен ден на свобода във водите на езерото "Загорка" в Стара Загора.

Всички четиринадесет птици са излюпени и отглеждани в Спасителния  център за диви животни на Сдружение "Зелени Балкани" . Те са поколение на птици, които са били конфискувани, защото са използвани като живи примамки при нелегален лов.

Освобождаването на патета се превърна в истински празник за всички дошли специално за акцията. Новите обитатели на езерото бяха пуснати в природата от ръцете на малки старозагорци.

„Останалата част от размножените при нас зеленоглави патици ние освобождаваме с различни ловни дружинки в района на различни места и различни водоеми. Това е един от начините ни да покажем, че ние искаме да работим заедно. Да покажем на тях и на обществото, че природозащитници и ловци могат да бъдат заедно в името на опазването на българската природа“, разказа пред БТА ветеринарният лекар в Сдружение „Зелени Балкани“ Христина Клисурова.

Веднага след като бяха освободени, патетата се събраха в група, което допринася да се чувстват в безопасност, докато свикнат с новото си местообитание.

Пускат 250 полудиви патета из София

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини