Започна рекултивация на старото сметище в Дупница

  • 27 юли 2022 16:18

  • 408
  • 0
Започна рекултивация на старото сметище в Дупница
© Булфото (архив)

Започна рекултивацията на старото сметище в Дупница.

Дейностите по проекта стартираха днес с първа копка в местността "Злево". Общата стойност на проекта е в размер на 5 059 839,72 лв. с ДДС – сто процента безвъзмездна финансова помощ. Рекултивацията на старото сметище ще се изпълни по проект на община Дупница, финансиран от Оперативна програма "Околна среда".

Основната дейност за реализацията на проекта включва техническата рекултивация на депото за битови отпадъци на територията на община Дупница, която ще намали замърсяването на околната среда и ще предотврати риска за здравето на населението.

Основните цели на проекта за рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци включват подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението, съобщиха от общината.

10 000 лв. глоба за кмета на Дупница заради незаконно сметище

Натрупването на метан в пластовете отпадъци водеше до самозапалвания на сметището, припомниха граждани на Дупница. Теренът е около 80 дка, а денивелацията му е около 70 метра. Изчисленията показват, че обемът на отпадъците е от порядъка на 465 хил. куб. м. Сметището е образувано в продължение на десетилетия. Започването на проекта е събитие от изключително значение за цялата община, но най-вече за Дупница, Бистрица и Джерман, които бяха обгазявани при самозапалванията, е казал кметът Методи Чимев при откриването днес.  

Фирмата изпълнител трябва да се справи със задачата до края на януари 2023 г.

След рекултивацията в долната част на терена ще бъде изградена стена, а отделящите си при гниенето на трупаните с години отпадъци газове, ще бъдат уловени, поясниха от общината.

Заради съдебно обжалване на избрания изпълнител сключването на договора за рекултивацията се забави. Той стана факт през месец юли т.г. Изпълнител е консорциум от три фирми.

Сметището беше закрито в края на 2019 г.

От 1 януари 2020 г. се ползва като претоварна площадка, а отпадъците се извозват до площадката във "Филиповци".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини