ЕП не възразява срещу включването на газа и ядрените дейности като екологично устойчиви икономически дейности

  • 06 юли 2022 13:46

  • 656
  • 1
ЕП не възразява срещу включването на газа и ядрените дейности като екологично устойчиви икономически дейности
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европарламентът отхвърли предложението за противопоставяне на включването на ядрената енергия и природния газ като екологично устойчиви икономически дейности, предаде репортер на Novini.bg.

Европейският парламент не възрази срещу делегирания акт за таксономията на Комисията за включване на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ, при определени условия, в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

Тъй като Комисията счита, че частните инвестиции в свързаните с газа и ядрената енергия дейности имат роля за екологичния преход, тя предложи някои подобни дейности да бъдат класифицирани като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата. Включването на някои дейности, свързани с природния газ и ядрената енергия, е ограничено във времето и зависи от специфични условия и изисквания за прозрачност. 

ЕП активира процеса за промяна на Договорите за ЕС

278 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията, 328 „против“ и 33 „въздържал се“. За да може Парламентът да наложи вето върху предложението на Комисията, беше нужно абсолютно мнозинство от 353 членове. Ако Парламентът и Съветът приемат предложението до 11 юли 2022 г., делегираният акт за таксономията ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023г.

Регламентът за таксономията е част от плана за действие на Комисията за финансиране на устойчивия растеж и има за цел да стимулира екологосъобразните инвестиции и да предотврати заблуждаващите твърдения за екосъобразност(greenwashing).

Филип Епитропов
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.06 | 14:34

1
Значи може да си пускаме екологичния аец на пълна мощност вече

Добави коментар

Водещи новини