ООН: Тазгодишните летни горещини в Европа са предупреждение

  • 17 юни 2022 16:11

  • 1222
  • 0
ООН: Тазгодишните летни горещини в Европа са предупреждение
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Горещите вълни в бъдеще ще бъдат по-чести и ще идват по-рано от обичайното, заяви днес Световната метеорологична организация (СМО), имайки предвид жегите, връхлетели преди лятото някои райони на Европа, съобщава БТА.

„Това, на което днес сме свидетели, за съжаление, е предвкусване на бъдещето“, каза говорителката на СМО Клеър Нълис. В някои части на Испания и Франция температурите напоследък са с повече от 10 градуса по Целзий над средните за това време на годината, заяви тя.

Нечувани жеги във Франция, стотици огнеборци се борят с горските пожари

„В резултат на климатичните промени горещините започват по-рано, стават по-чести и по-тежки поради концентрациите на парникови газове в атмосферата, които са на рекордно високо ниво“, каза говорителката.

Според СМО извънредно високите температури, които се разпространяват от Северна Африка към Южна Европа и се очаква през уикенда да засегнат Швейцария и Германия, са по-типични за юли или август. Испания, Португалия, Унгария и Сърбия са засегнати и от суша. В САЩ тази седмица бяха издадени предупреждения за горещини за почти една трета от населението на страната.

Мая Йорданова
1222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини