Енергийната комисия реши дали ВЕИ производителите да внасят допълнителни вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

  • 30 март 2022 17:32

  • 540
  • 0
Енергийната комисия реши дали ВЕИ производителите да внасят допълнителни вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Комисията по енергетика в Народното събрание не прие проект на решение, чрез който производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да внасят допълнителни ежемесечни вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Предложението за проекта на решение е внесено от народните представители Рамадан Аталай, Станислав Анастасов и Фатме Рамадан от ПГ на "Движение за права и свободи" (ДПС).

Предложението е производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500 киловата и над 500 киловата да внасят 80 процента от разликата между постигната средномесечна пазарна цена на сегмента "Ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и определена прогнозна пазарна цена по групи в зависимост от първичния енергиен източник.

Министерство на енергетиката: Разплатени са всички одобрени искания за компенсации за февруари месец

Второто предложение е останалите производители на електроенергия, извън тази група, да плащат 80 на сто от разликата между постигната средномесечна цена на пазар "Ден напред" на БНЕБ и 200 лева. Допълнителните вноски се дължат за периода от април до декември 2022 г.

От производителите на електрическа енергия се изключват тези, които използват въглища и природен газ като първичен източник. Мотивът за изключването им е, че те не реализират свръхпечалба поради разходите, свързани с парниковите газове и природния газ.

Според вносителите с проекта на решение се предлага да се създаде механизъм, чрез който да се увеличат приходите във ФСЕС. Те считат, че повечето приходи във фонда ще дадат шанс да бъде удължен периодът за подпомагане на българския бизнес и увеличен размерът на помощта. 

Васил Стефанов (ПГ "Продължаваме Промяната") каза, че има опасения, че предложеният проект за решение може да е противоконституционен, защото допълнителните вноски се определят със закон, а не с решение. Колегата му Николай Ангов не подкрепи предложението пък с аргумент, че това ще допринесе за "спъването" на инвестициите във ВЕИ мощностите в България. Той не отхвърли категорично проекта на решение, но предложи да се отложи гласуването, защото във вид на решение се приема само в едно четене от комисията и Народното събрание.

Владимир Панев от ПГ "Демократична България" счита, че предложението за решение внася стопанска несигурност. "Ако сега инвестираш в нов проект и виждаш как се променят поставените условия, очевидно ще решиш, че в тази държава и условията по твоя проект след 10 години може да променят също", коментира той. Панев добави, че е хубаво, че новите проекти са по пазарни правила - ВЕИ производителите на електроенергия над 30 киловата няма субсидии и стопански помощи.

Драгомир Стойнев от "БСП за България" счита, че предложението за допълнителните вноски е резонно, но той не е съгласен това предложение да се приеме с решение, а не чрез промени в закона. Според него в предложението не ставало ясно по какъв начин точно фондът ще харчи събраните средства. Освен това не било ясно и дали 80-те процента допълнителни вноски се отнасят за над 200 лева, а само се предполагало за това.

Станислав Анастасов от ДПС изтъкна, че предложението не се отнася за тези ВЕИ или производителите на енергия от зелен водород, които са въвели енергиен обект след 1 януари 2022 г. Колегата му Рамадан Аталай каза, че е готов да предложи същото решение и през законопроект. Идеята му е да се вземе спешно решение, за да може да се използват събраните средства по предназначение. По думите му по този начин ще се намали инфлацията, защото ще се съберат средствата, които са необходими за компенсиране на бизнеса, общините, детските градини, училищата, старческите домове. Той изтъкна, че това решение е една стъпка, през което може да се събират онези средства, които са непредвидената печалба, която се акумулира в държавните предприятия, особено в АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания (НЕК).

Росица Кирилова от групата на ГЕРБ - СДС отбеляза, че ресурсът, който се използва за производството на ВЕИ не се увеличил през последните месеци. Тя е убедена, че това решение може да реши много проблеми.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов посочи, че в България цената за бита е най-ниската в Европа. Отделно цената на всички небитови потребители след компенсация е в рамките на около 230 лева за мегаватчас за периода от октомври до февруари включително. За тази цел да бъдат компенсирани всички са отделени близо 3 процента от брутния вътрешен продукт на България. Отделно ФСЕС се използва и към момента за компенсиране високите цени на електроенергия. В тази връзка министерството по принцип подкрепя допълването със средства на фонда, за да може да продължат компенсациите, ако има нужда. По отношение обаче на НЕК, която е включена в този проект на решение, Данаилов изтъкна, че компанията е в добро финансово състояние, но все пак има натрупани милиарди дефицити от предходни периоди. Освен това предлаганото решение ще се отрази и на финансите на дружествата от групата на Българския енергиен холдинг.

Данаилов предложи да се промени решението, като да се обложат допълнително печалбите, а не приходите. Подобен пример има в Румъния. Министерството на енергетиката предлага да се доразвие предложението и да се възможност да се определи процент на вноската, която да е месечна или тримесечна и този процент да бъде определян от КЕВР в зависимост от движението на цените на пазара. Това трябва да става при равно третиране на всички производители по технология, като се диференцира процентът на вноската в зависимост от технологията и необходимите им разходи за поддръжка и работа.

В крайна сметка предложението за решение не се прие, като само трима членове на комисията гласуваха "за", трима техни колеги бяха "против", а седем бяха "въздържали се". След края на заседанието един от вносителите на проекта на решение - Рамадан Аталай, заяви, че още днес ще внесе същото предложение, но във вид на законопроект.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини