САЩ разследват теч на израелски планове за отговор на Иран

  • 20 октомври 2024 11:06

  • 613
  • 2
САЩ разследват теч на израелски планове за отговор на Иран
© gettyimages

САЩ разследват теч на строго секретни данни за плановете на Израел за отговор на обстрела на Иран в началото на октомври месец.

За това съобщава CNN, позовавайки се на три "осведомени източници". Според тях САЩ разследват изтичане на строго секретна американска разузнавателна информация за плановете на Израел за ответни мерки срещу Иран. Един от запознатите е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането на информация е "дълбоко обезпокоително", признава представител на правителството пред CNN.

Документите, датирани от 15 и 16 октомври, започнаха да се разпространяват онлайн в петък, 18 октомври, след като бяха публикувани в Telegram от акаунт, наречен "Middle East Spectator". Те са с гриф за секретност от високо ниво - предназначени само за САЩ и съюзници от т.нар. "пет очи" - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Документите описват подготовката на Израел за удар срещу Иран. В един от документите, в който се посочва, че е съставен от Националната агенция за геопространствено разузнаване, се казва, че плановете включват преместване на боеприпаси от Израел.

В друг документ се казва, че е предоставен на Агенцията за национална сигурност, и се описват учения на израелските военновъздушни сили, включващи ракети "въздух-земя", за които също се смята, че са подготовка за удар по Иран.

Американски служител заяви, че разследването проверява кой е имал достъп до предполагаемия документ на Пентагона.

CNN не цитира директно или показва документите, но уточнява, че всяко подобно изтичане на информация автоматично би предизвикало разследване от страна на ФБР съвместно с Пентагона и разузнавателните служби. ФБР е отказала коментар, както и Пентагонът и Националната агенция за геопространствено разузнаване. CNN очаква все още отговор от Агенцията за национална сигурност.

Течът на информация се случва в изключително деликатен момент в американско-израелските отношения и със сигурност ще разгневи израелците, които се готвят да нанесат удар по Иран в отговор на иранския ракетен обстрел на 1 октомври. Един от документите също така предполага нещо, което Израел винаги е отказвал да потвърди публично: че страната разполага с ядрени оръжия. В документа се казва, че САЩ не са видели никакви индикации, че Израел планира да използва ядрено оръжие срещу Иран.

"Ако е вярно, че са изтекли израелски тактически планове за отговор на иранската атака на 1 октомври, това е сериозно нарушение", казва Мик Мълрой, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за Близкия изток и пенсиониран офицер от ЦРУ. эМълрой не изключва бъдещата координация между САЩ и Израел също да бъде поставена под въпрос.

Друг американски служител заяви, че "тези два документа са лоши, но не и ужасни".

Не е ясно как документите са станали публично достояние, нито дали са били хакнати или са изтекли умишлено, пише news.bg.

Лойд Остин не може да потвърди, че Северна Корея е изпратила войници за възможно разполагане в Украйна

САЩ вече са в повишена готовност за ирански хакерски кампании - през август месец американските разузнавателни служби предупредиха, че Иран вече е хакнал документи, принадлежащи на кампанията на Доналд Тръмп.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
613 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.20 | 13:38

2
"Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно; и нищо не е станало, за да бъде скрито, но за да излезе наяве. " Марк 4:22

2024.10.20 | 11:21

1
Както обикновено, забравени са на спирка в лондон. И са толкова секретни, че цензyрираните западни медии пyбликуват точно тях.

Добави коментар

Водещи новини