Инфлацията в САЩ се понижи през май

  • 12 юни 2024 17:19

  • 296
  • 1
Инфлацията в САЩ се понижи през май
© Getty Images

Потребителските цени в САЩ през май са останали без промяна на месечна основа, след като през април нараснаха с 0,3 на сто спрямо март, предаде Ройтерс.

На годишна база индикаторът за инфлацията, включващ всички компоненти, се е понижил с 0,1 процентен пункт спрямо април до 3,3 на сто, показват данни на Бюрото по трудова статистика към министерството на труда в САЩ. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индикаторът ще остане на равнище от 3,4 на сто на годишна база. 

Показателят остава на повишено равнище, което най-вероятно няма да позволи на Управлението за федерален резерв на САЩ да намалява лихвените проценти преди септември, особено като се вземе предвид и устойчивият пазар на труда в най-голямата световна икономика, отбелязва агенцията.

Швейцарската инфлация остава на ниво от 1,4 на сто през май

Въпреки това ценовият натиск се очаква да отслабва, тъй като големите вериги за търговия на дребно, обявяват намаляване на цените на стоки, вариращи от храна до памперси, в опит да привлекат "уморени" от инфлацията потребители.

Като се изключат нестабилните хранителни и енергийни компоненти, основната инфлацията е 0,2 на сто през май, след като през април бе 0,3 на сто. На годишна база основната инфлация се е забавила до 3,4 на сто през май спрямо 3,6 на сто през април, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:39

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини