Айова е десетият щат в САЩ с птичи грип при млекодайни крави

  • 06 юни 2024 12:26

  • 161
  • 0
Айова е десетият щат в САЩ с птичи грип при млекодайни крави
©

Огнището на птичи грип при млекодайни крави в САЩ се разшири до десет щата, след като Айова съобщи за първата си инфекция в стадо, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Съединените щати са потвърдили случаи в над 80 стада в цялата страна от края на март и трима работници в кравеферми са дали положителен тест.

Айова, която тази година се очаква да бъде на десето място по производство на мляко сред щатите, първа открива заразено млечно стадо, откакто САЩ потвърдиха огнище в Колорадо на 26 април.

СЗО: Има риск от разпространение на птичи грип сред крави извън САЩ

В края на април земеделското министерството на САЩ започна да изисква тестовете на кравите в лактация да са отрицателни, преди да преминават щатските граници. Предполага се, че заповедта вероятно е допринесла да бъде спряно разпространението на вируса в нови щати.

Регионалните правителствени служби на Айова заявиха, че ще вземат допълнителни мерки за защита на своите млекодайни крави и домашни птици.

Птичият грип циркулира сред дивите и домашните птици от години, а неотдавна се заразиха и няколко вида бозайници, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Калина Христова
161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини