Почина прочут скулптор

  • 27 март 2024 10:03

  • 720
  • 1
Почина прочут скулптор
© Pixabay

Американецът Ричард Сера, чиито монументални творби го превърнаха в един от най-значимите и успешни скулптори в света, почина на 85-годишна възраст, предадоха осведомителните агенции.

Информацията потвърди адвокатът му Джон Силбърман.

Творецът е починал в щата Ню Йорк в резултат на пневмония, съобщават американските медии, цитирани от БТА.

Повечето от произведенията на Сера, много от които са направени по модели, изработени в Германия, са големи и тежат по няколко тона. Той е автор на скулптури, създадени за повече от 100 обществени места - от Филаделфия и Сейнт Луис в САЩ до Сао Паоло в Бразилия и германски градове, включително Бохум и Касел, отбелязва ДПА. 

Ричард Сера е роден в Сан Франсиско през 1938 г. Баща му е испанец, а майка му - рускиня. Той израства, посещавайки корабостроителници, където баща му работи. Сера се е трудил в стоманодобивни заводи, за да се издържа в младежките си години, се казва в биографиите му, представени в Музея на съвременното изкуство в Сан Франциско и в музея "Гугенхайм".

Почина звезда от "Досиетата Х"

След обучението си в Калифорнийския университет в Бъркли и в Йейлския университет, през 1966 г. се премества в Ню Йорк, където започва да създава творби от индустриални материали като метал, фибростъкло и гума.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.27 | 10:44

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини