Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия, засегнати са разплащателна система и газов проект

  • 23 февруари 2024 20:12

  • 1664
  • 26
Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия, засегнати са разплащателна система и газов проект
© Gettyimages

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обяви днес, че Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия, в стремежа си да засили натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на Байдън.

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната в Украйна и за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, заяви Байдън в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса на САЩ. Новите санкции засягат и разплащателната система "Мир" и производството на електроенергия, в това число мащабен проект за втечнен природен газ.

ЕС налага санкции срещу руския министър на отбраната

"Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома", каза Байдън за санкциите.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора и отношението му към него, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, каза още президентът на САЩ.

"Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но (украинците) изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея", посочи Байдън. "Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно", продължи Байдън.

"Американският народ и хората по света разбират, че залогът на тази борба далеч надхвърля Украйна", заяви президентът в изявлението, в което обяви санкциите, предаде Асошиейтед прес. "Ако Путин не плати цената за причинените от него смърт и разрушения, той ще продължи да действа. А разходите за Съединените щати - заедно с нашите съюзници и партньори от НАТО в Европа и по света - ще нарастват", заяви американският президент.

Финансовото министерство на САЩ е набелязало за налагане на санкции близо триста души и организации, Държавният департамент е взел под прицел над 250 физически и юридически лица, а министерството на търговията добави 93 компании в санкционния списък. Фирмите са от Русия - 63, Турция - 16, Китай 8, ОАЕ - 4, както и от Киргизстан, Индия и Южна Корея. Те са обвинени в подпомагане на Москва във водената от нея война в Украйна.

Москва разшири списъка си със санкции срещу Европейския съюз

Броят на санкционираните е по-голям в сравнение с миналата година, когато с навършването на първата година от войната на Русия в Украйна САЩ наложиха санкции на над 200 души и организации, а министерството на търговията постави в списъка 90 дружества. 

Днешните американски санкции бяха съгласувани с ограниченията, наложени от страните членки на ЕС и от Великобритания. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., по време на която бяха убити десетки хиляди души и бяха разрушени цели градове, САЩ и съюзниците им наложиха хиляди санкции по отношение на Москва.

Ройтерс отбелязва, че насочената основно към износа руска икономика с оборот на стойност от 2,2 трилиона долара се е оказала по-устойчива от очакваното както на Запада, така и на самата Русия.

"Трябва да поддържаме нашата подкрепа за Украйна, дори само за да изтощим руската военна машина. Жизненоважно е Конгресът да действа, за да се приобщим към усилията на съюзниците ни по света в осигуряването на средствата, с които Украйна да защити територията и свободата си срещу варварското нападение на Путин", каза министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Нейното ведомство направи изявление, че е санкционирало руската разплащателна система "Мир" - приложение, което е разработено от Националната система за картови разплащания на Руската централна банка. То е достъпно само чрез мобилни устройства, които са с операционна система "Андроид". "Мир" е една от малкото системи за безконтактно плащане, които са достъпни за хората в Русия.

Ройтерс посочва, че разплащателната система е придобила особена важност за Москва, откакто САЩ преустановиха платежните си операции в Русия с началото на инвазията в Украйна. "Популяризирането на "Мир" от страна на руското правителство позволи на Русия да изгради финансова инфраструктура, с помощта на която да се заобиколят санкциите и да се възстановят прекъснати връзки с международната финансова система", се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Мишена на санкциите са и над десет руски банки, инвестиционни компании, фондове за рисков капитал, финтех компании, включително и банка "Санкт Петербург" - собственост на едноименната фондова борса,  втората по големина в Русия, специализирана в търговия с чужди акции.

САЩ се прицелиха и в бъдещото производство и износ на енергия от страна на Русия, по-специално в проекта за втечнен природен газ в Сибир "Арктик СПГ-2", сега финансиран от руската компания "Новатек" и с предназначение да продава газ на спотовия пазар. Поради това в санкционния списък е попаднала и руската корабостроителна компания "Звезда", която според американското финансово министерство има за задача да осигури 15 танкера за превоз на втечнен природен газ в рамките на проекта "Арктик СПГ-2".

ЕС одобри допълнителни санкции срещу Русия

Санкции са наложени и на две компании, уличени в участието си дейността на руския комплекс за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст Луга.

Заместник-финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо заяви, че по-късно днес САЩ ще наложат допълнителни санкции, продиктувани от практиката на Русия да продава петрола си над наложения от Г-7 таван от 60 долара за цената за барел, което Москва прави на пазарите в Индия и Китай, докъдето горивото се доставя от така наречения "сенчест флот" от танкери (наети от трети държави).

Американските санкции засягат и дружества в Китай, Турция, ОАЕ, Казахстан и Лихтенщайн, уличени в заобикалянето на западните санкции над Русия с изпращането на части, на които Москва разчита за своите оръжейни системи. 

В издадения днес санкционен списък попаднаха и трима служители на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, които САЩ обвиняват за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Сред тях е заместник-директорът на службата, за когото има информация, че е инструктирал служителите си да се отнасят по-сурово с Навални.

Според казаното от затворническите власти 47-годишният опозиционер, славещ се като най-отявления критик на руския президент Владимир Путин, е изпаднал в безсъзнание и е починал внезапно миналата седмица в наказателната колония "Полярен вълк" в Арктика след разходка. Федералната служба за изпълнение на наказанията обяви смъртта му миналия петък.

Вашингтон наложи санкции и на иранското министерство на отбраната и логистиката на въоръжените сили, което вече присъства в американски санкционен списък, но този път във връзка с мерки спрямо Русия. Обвиненията на държавния департамент са за участие в прехвърлянето на оръжие от Иран в Русия и, в това число боеприпаси и дронове. Мишена е Специалната икономическа зона с мрежа от заводи на компанията "Алабуга", в която Русия произвежда проектирани от Иран дронове.

Под санкции попада и пристанищната компания "Восточна", през чийто терминал на пристанищния комплекс Восточни са били прекарани над 7400 контейнера с боеприпаси и части за военно оборудване от Северна Корея за Русия. Засегнат е още Александровският изследователски технологичен институт, издържан от руската държавна корпорация "Росатом", който според Държавния департамент на САЩ проектира и изпитва ядрени реактори, включително и за задвижващите системи на руски подводници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1664 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2024.02.24 | 10:44

26
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone
Пепо

2024.02.24 | 07:07

24
Тея са много гнусни. Анализират и мачкат целия свят нон - стоп.

2024.02.24 | 07:31

25
Точно така е !!!
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2024.02.24 | 00:52

22
ТОЯ ДЪРТАК ДЕТО СЕ HACИРА В ГАЩИТЕ, СЪСИПА ФАЩ. 33 ТРИЛИОНА ДЪЛГ. КОГО МОГАТ ДА ОГPAБЯТ, ЗА ДА ГО ИЗПЛАТЯТ? ХАХАХАХА
Ха, ха, ха

2024.02.24 | 01:08

23
АТИЛКАТА ПРОСТА- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ, ЩЕ ДУХА НА ЦИГАНИ ДОКАТО ИЗПЛАТИ ДЪЛГА !!!
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.23 | 23:57

20
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...ПРЪЦ...ПРЪЦ..ИБАНА СЪМ -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.23 | 23:57

21
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...Ям си лайната от ЗЛОБА-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.02.23 | 23:56

18
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...ИБАНА МАСТИЯ СЪМ-МИРОСЛАВ ПСИХОТО

2024.02.23 | 23:57

19
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...Устата ми е пълна със сперма-МИРОСЛАВ ПСИХОТ

2024.02.23 | 23:56

16
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...АААААХХХХХХ ИБАНА СЪМ-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛКА

2024.02.23 | 23:56

17
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Z = зашли О = отсосали V = вьiшли

2024.02.23 | 21:24

7
Байдън колкото стар толкова и хитър! Така ще го начука на рашистите, че ням да усетят как ги чука перз гащите :)))
Емѝ...Z = зашли О = отсосали V = вьiшли-ИБАНА СЪМ

2024.02.23 | 23:55

15
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.02.23 | 21:28

9
Толкова е хитър,че само с умрели си приказва.
Z = зашли О = отсосали V = вьiшли

2024.02.23 | 21:25

8
А тъпите КОПЕЙКИ дори не знаят за какво иде реч :)))

2024.02.23 | 23:13

13
Има над 2000 санкций над Русия ,от години , нещо да се е променило !?Освен че животът на Запада поскъпна драстично !

2024.02.23 | 23:51

14
Точно, само ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК АТИЛКАТА НЕ МЛЪКВА ВСЕКИ ДЕН....НА АМБРАЗУРАТА ДА ВАРДИ АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР......

2024.02.23 | 21:34

12
Идиот
Toз деменцион

2024.02.23 | 20:50

3
Въобще знае ли на коя планета се намира?
До 4

2024.02.23 | 21:32

11
Много си зле,много….
До 4

2024.02.23 | 21:30

10
Толкова си “умен”.Деменцията без придружител не може да пикае,управлявал.

2024.02.23 | 21:07

4
О ДА, ДОРИ УПРАВЛЯВА ТАЗИ ПЛАНЕТА, ТЪПАКО!

Добави коментар

Водещи новини