“Нексо” с иск срещу България в САЩ

  • 21 януари 2024 21:37

  • 2325
  • 7
“Нексо” с иск срещу България в САЩ
©

Дело срещу България е завела компанията “Нексо” в международен арбитражен съд в САЩ. Това става ясно от публикация на сайта “Бърд”.

Собствениците на компанията за търговия с криптовалути Коста Кънчев и Антони Тренчев бяха разследвани за укриване на данъци, спомагане за финансиране на тероризъм и други финансови престъпления, ставали през фирмата. Имаше и акция в компанията, някои компютри бяха иззети. В края на 2023 г. обаче прокуратурата съобщи, че е прекратила разследването поради липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Само месец по-късно фирмата е решила да съди Министерството на финансите и българската прокуратура, но не става ясно за какво. В сайта на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, където е заведено делото, се вижда само, че искът е от 18 януари, но не са публикувани документи. Като ищци, освен “Нексо”, са посочени още българските дружества “Мирастар” и НДС. Медийни публикации ги свързват с “Нексо”.

Антони Тренчев (Nexo): Добре е, че започва процес на изсветляване

Още преди година от “Нексо” обявиха, че ще заведат дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата им е нанесла.

“Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени”, заяви тогава Тренчев, припомня "24 часа".

По време на акцията в България “Нексо” бяха обект на проверки и в САЩ. Срещу тях имаше административни действия за извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз. На 19 януари м.г. обаче бе постигнато споразумение между групата и регулаторните органи на САЩ. То гласи, че “Нексо” не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, а клиентите ѝ не били ощетени или подведени за финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата. Тя обаче получи забрана да извършва дейност в тях за няколко години.

У нас след разпити на свидетели, включително един таен, и експертизи за 500 хил. лева и справки, получени по европейски заповеди за разследване, наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма доказателства за престъпление. Впоследствие от НАП и Комисията за финансов надзор съобщиха, че са проверявали, но не са открили нередности в работата на компанията.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2325 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Как ли не

2024.01.22 | 08:11

7
Който е вършил простотии, той да им плаща ! Народът не е длъжен да покрива мечтите за печалби на всякакви мошеници за виртуалните им гешефти ! САЩ като толкова си ги пазят като чисто бели и невинни, да си ги държат там и да им плащат за луксозния живот на тарикатчета !

2024.01.21 | 22:49

3
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.22 | 07:44

6
Стига с тая виагра, бе

2024.01.22 | 07:25

5
Хахахахах,тъпата тиквомутра много лошо удари на камък с тези момчета! Оказаха се достъчно интелигентни,за да се защитят от мутро-чемгеджийските номера,с които се опита да ги удари и да сложи ръка върху бизнеса им както направи с много други! Лошото е,че сега ние ще плщаме този му смешен опит,а сумата май хич няма да е малка!

2024.01.21 | 23:41

4
Никакво дело няма, това са извънсъдебни посредници.

2024.01.21 | 21:49

2
България ще плаща заради Бойковите простотии
Емѝ...ДУХАМ НА ЧЕРВЕНИ СФИНЕЕ-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛ

2024.01.21 | 21:45

1
Така Рени Димитрова, майката на Мирослав Блажев - Атила, който отвлече автобус с 37 пътници, обясни постъпката на сина си в предаването „Пропаганда” на Дарик радио. Димитрова заяви, че не е забелязала признаци на лудост в Мирослав и той не е бил агресивен. Тя разказа, че синът й е имал силно главоболие след инцидент с колело, когато бил 12-годишен и това била причината за престоя му в психиатричен диспансер. Там лекували с лекарства епилептичните му гърчове. 19-годишната Розинка Костова, приятелката на Мирослав, призна, че Петър Ганев, който стана причина за действията на Мирослав Блажев на 27 януари, наистина се e опитал да я прегази с кола на 1 август м.г в София. Тя била бременна, отишла до магазина, който е до дома му, и тогава той се опитал да мине с колата си през нея. По думите на Розинка, има свидетел на инцидента, но той не искал да говори, защото бил приятел на Петър. Според нея Петър Ганев искал чрез нея да причини страдание на Мирослав заради конфликт между двамата. На 27 януари 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево отвлече автобус с 37 пътници на фирма Биомет, пътуващ по линията София-Варна. Той бе въоръжен с пистолет със заглушител и поиска да му бъде доведен Петър Ганев, за да говори с него. Малко повече от час след отвличането Блажев се предаде на полицията. Впоследствие Районният съд в Ловеч наложи на похитителя на автобуса мярка "постоянно задържане под стража", като разпореди той да бъде въдворен в психиатричното отделение на Ловешкия затвор. ИЗБРАНО

Добави коментар

Водещи новини