Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи отпада от кандидатпрезидентската надпревара в САЩ

  • 11 януари 2024 06:40

  • 888
  • 0
Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи отпада от кандидатпрезидентската надпревара в САЩ
© Getty Images

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се отказва от кандидатурата си за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г. Това става, след като той не успя да получи подкрепа за кампанията си, съсредоточена върху критиките му към политиките и характера на фаворита Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщи Ройтерс.

Кристи, бивш съюзник на Тръмп, превърнал се в негов критик, който се опитваше да се позиционира като единствения републикански претендент, готов да се изправи срещу свадливия бивш президент, беше смятан за аутсайдер в надпреварата за номинацията на партията.

На обществена проява в Ню Хемпшър Кристи заяви, че вече не вижда перспектива за кампанията си и повтори предупрежденията си за това какво ще се случи, ако Тръмп спечели президентските избори. "Ще се уверя, че по никакъв начин няма да дам възможност на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския някога (да) стане отново президент на Съединените щати и това е по-важно от личните ми амбиции", каза той.

Стратегът на републиканците Джон Фиъри заяви, че отпадането на Кристи може да помогне на Хейли в Ню Хемпшър, където по-късно този месец ще се проведе второто гласуване за номинацията на партията, защото много от избирателите на Кристи вероятно ще преминат към нея. Според него обаче това не важи за останалите щати, които ще гласуват републикански кандидат.

Откакто обяви кандидатурата си през юни, Кристи постоянно гостува по предавания, където отправя остри критики към Тръмп, наричайки го негоден за поста и твърдейки, че той носи морална отговорност за нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Тръмп е начело в надпреварата за президентската номинация на американските републиканци

Макар че острите критики спечелиха на Кристи известна подкрепа сред републиканците, желаещи да поемат в нова посока, здравата хватка на Тръмп върху най-активните членове на партията доведе до това, че Кристи никога да не се издигне в националните проучвания, отбелязва Ройтерс.

Неговото напускане елиминира от надпреварата най-яростния антагонист на Тръмп, въпреки че Ники Хейли, бивша губернаторка на Южна Каролина и бивша посланичка на САЩ в ООН, става все по-критична към Тръмп през последните месеци, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
888 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини