Половината от населението на Земята отива на избори през 2024-та

  • 10 януари 2024 19:54

  • 898
  • 4
Половината от населението на Земята отива на избори през 2024-та
© Novini.bg

Повече от 50 държави, в които живее половината от населението на планетата, трябва да проведат национални избори през 2024 г., но броят на гражданите, упражняващи правото на глас, не е безспорно добра новина. Изглежда, че годината ще постави на изпитание дори най-стабилните демокрации и ще укрепи позициите на лидери с авторитарни наклонности, пише Associated Press.

От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор и Южна Африка, президентските и законодателни избори имат огромни последици за човешките права, икономиките, международните отношения и перспективите за мир в един нестабилен свят. В някои страни гласуването няма да бъде нито свободно, нито честно. И в много случаи ограничаването на опозиционните кандидати, уморените електорати и потенциалът за манипулация и дезинформация превърнаха съдбата на демокрацията в основен въпрос на кампанията.

Джо Байдън се отказва от надпреварата за Белия дом?

Възможен реванш между президента Джо Байдън и неговия предшественик Доналд Тръмп се очертава в изборния календар; победата на Тръмп през ноември е може би най-големият глобален въпрос. И все пак гласуванията с високи залози преди това също ще помогнат да се оценят "настроенията на недоволство, нетърпение, безпокойство“ сред далечните електорати, казва Бронуен Мадокс, директор на базирания в Лондон мозъчен тръст Chatham House.

Избори с глобално значение

Изборите за президент и 113-членен законодателен орган в Тайван се провеждат в събота под силен натиск от Китай, което прави резултата важен за голяма част от Азиатско-Тихоокеанския регион, както и за САЩ.

Пекин поднови заплахата си да използва военна сила, за да анексира самоуправляващия се остров, който смята за своя територия, и описа изборите като избор между война и мир. Нито един от тримата водещи кандидати за президент не е изразил желание да опита решимостта на Китай, като обяви независимостта на Тайван.

Бивш военен от китайската армия: Ако Уилям Лай стане президент, не изключвам военен сблъсък в Тайванския проток

Въпреки това фаворитът Уилям Лай, който в момента е вицепрезидент на Тайван, обеща да укрепи отбраната на острова и негова победа може да засили напрежението между двете страни на пролива. Опозиционната националистическа партия, или Гоминдан, е по-податлива на Пекин, отколкото Демократическата народна партия на Лай.

23-милионното население на Тайван преобладаващо подкрепя запазването на фактическата независимост на острова чрез самоуправление. Вътрешните проблеми като жилищното настаняване и здравеопазването следователно вероятно ще играят решаваща роля в президентската надпревара, пише "Фокус".

Лидери се опитват да затегнат хватката си върху властта

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, най-дълго управлявалата жена лидер в света, спечели четвърти пореден мандат в понеделник на избори, които опозиционните партии бойкотираха и бяха предшествани от насилие. Партията "Лига Авами“ на Хасина беше преизбрана при ниска избирателна активност от 40%, а задушаването на несъгласието рискува да предизвика политически сътресения.

Индия, страната с най-голямо население в света, трябва да проведе общи избори до средата на 2024 г., които вероятно ще донесат трети пореден мандат на министър-председателя Нарендра Моди от дясната индуска националистическа партия Бхаратия Джаната.

Индийският премиер: Индия е приятел на света

За своите поддръжници Моди е политически аутсайдер, който се изчисти след десетилетия на корупция и превърна Индия в нововъзникваща глобална сила. Критиците казват, че нападенията срещу пресата и свободата на словото, както и нападенията срещу религиозни малцинства от страна на индуски националисти, са станали безочливи по време на неговото управление.

Друг лидер, който се стреми да запази властта, е президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който спечели широка подкрепа, откакто използва извънредни правомощия за агресивно потушаване на безредиците между уличните банди. Върховният съд, съставен от лица, назначени от неговата партия, позволи на Букеле да се кандидатира на 4 февруари въпреки конституционната забрана президентите да служат два последователни мандата. Въпреки че чуждестранните правителства критикуват спирането на някои граждански права, не се очаква Букеле да се изправи пред сериозна конкуренция.

Други важни моменти

Мексико е готово да избере първата си жена президент на 2 юни - или бившият кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, протеже на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, или бивш опозиционен сенатор Хочитл Галвез. Победителят ще управлява страна с ужасяващо насилие, свързано с наркотиците, и все по-влиятелна армия. Гласоподавателите в Индонезия, най-голямата демокрация в Югоизточна Азия, избират наследник на президента Джоко Видодо на 14 февруари. Проучванията на общественото мнение показват оспорвана надпревара между министъра на отбраната Прабово Субианто, десен националист, и бившия губернатор на Централна Ява Ганджар Праново, кандидат на управляващата партия.

Вицепрезидентът на Субианто е синът на напускащия лидер Видодо, което предизвиква спекулации за династия в процес на създаване. Всеки победител обаче ще бележи продължение на опетнената от корупция политика, която доминира в Индонезия от края на диктатурата на Сухарто през 1998 г.

Парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари също са оспорвани между утвърдени политици под погледа на мощната армия на страната. Бившият премиер Имран Хан, популярна опозиционна фигура, е хвърлен в затвора и изборните служители му попречиха да се кандидатира.

Путин подаде документите си за регистрация за президентските избори в Русия догодина

Неговият съперник, трикратният премиер Наваз Шариф, лидер на Пакистанската мюсюлманска лига, беше допуснат до гласуване, след като присъдите му за корупция бяха отменени. Кандидатира се и Пакистанската народна партия, ръководена от бившия външен министър Булавал Бхуто Зардари. Анализаторите казват, че изборите вероятно ще доведат до нестабилно правителство. Гласуването може да бъде отложено на фона на влошените отношения с контролирания от талибаните съседен Афганистан и смъртоносните атаки срещу пакистанските сили за сигурност.

Достигна ли пика си популизмът?

Популизмът се наложи в Европа, тъй като континентът преживя икономическа нестабилност и масова миграция. Изборите през юни за парламент на 27-членния Европейски съюз ще бъдат знак дали традиционните партии могат да се справят с популистките съперници, много от които са скептични по отношение на военната подкрепа за Украйна. Миналогодишните национални избори дадоха смесени сигнали: Словакия избра проруския премиер-популист Роберт Фицо, но избирателите в Полша замениха консервативното правителство с коалиция, водена от центриста Доналд Туск.

Муджтаба Рахман от политическата консултантска компания Eurasia Group прогнозира, че предстоящите надпревари за Европейския парламент няма да доведат до популистко мнозинство, но "центърът ще загуби позиции в сравнение с последния вот“ през 2019 г. В бившата членка на ЕС Великобритания популизмът намери израз в референдума за Брекзит през 2016 г. и турбулентния мандат на бившия премиер Борис Джонсън. Общите избори в Обединеното кралство тази година ще противопоставят управляващите консерватори срещу лявоцентристката Лейбъристка партия, която е твърдо напред в социологическите проучвания и се стреми да си върне властта след 14 години.

Предизвикателствата пред демокрацията в Африка

Изменението на климата, нарушените доставки на зърно от войната в Украйна и нарастващото внимание от страна на Китай и Русия са сред силите, прекрояващи Африка, най-бързо развиващият се континент в света. Осем западноафрикански страни преминаха през военни преврати от 2020 г. насам, включително Нигер и Габон през 2023 г. Сенегал се смята за бастион на стабилността в региона. Сега, когато президентът Маки Сол се оттегля, изборите в неговата страна на 25 февруари се разглеждат като индикатор за политическата устойчивост на страната.

Поддръжниците на опозиционния лидер Усман Сонко обвиняват правителството, че се опитва да го спре да се кандидатира с поредица от съдебни дела, които предизвикаха смъртоносни протести. Президентските избори биха могли да "отбележат връщане към нормите от предишни години или да сигнализират за трайна промяна към по-нестабилна политика“, казва анализаторът на Eurasia Group Точи Ени-Калу.

В Южна Африка законодателните избори трябва да се проведат между май и август. Страната има затруднена икономика, осакатяващи прекъсвания на тока и ниво на безработица от близо 32% като политически фон. Преодоляването на разочарованието на гласоподавателите ще бъде предизвикателство за отдавна доминиращия Африкански национален конгрес. ANC държи президентството и мнозинството в парламента от края на расистката система на апартейд в страната през 1994 г., но почитаната преди това организация спечели по-малко от половината гласове на местните избори през 2021 г.

Ако подкрепата й падне под 50%, партията ще трябва да сформира коалиция, за да гарантира, че законодателите ще преизберат президента Сирил Рамафоса. Южен Судан, най-младата държава в света, планира да проведе своите дълго отлагани първи избори през декември. Гласуването би представлявало ключов крайъгълен камък, но може да бъде изпълнено с опасности и е уязвимо към провал при настоящите условия. Никълъс Хейсъм, който оглавява мисията на ООН в страната,  заяви на Съвета за сигурност миналия месец, че данните за регистрацията на гласоподавателите, планът за сигурност и начинът за разрешаване на спорове са сред липсващите елементи, необходими за гарантиране на свободни избори, които ще се "считат за надеждни и приемливи от гражданите на Южен Судан“.

Предрешени гласувания

Няма съмнение кой ще спечели президентските избори в Русия през март. Президентът Владимир Путин среща само символична опозиция в кандидатурата си за пети мандат. Основните му съперници са в затвора, в изгнание или мъртви, а политик, призоваващ за мир в Украйна, беше дисквалифициран. Подобна е и историята в Беларус, ръководена от президента Александър Лукашенко. На 25 февруари се очаква страната да проведе първите си парламентарни избори, откакто правителството на Лукашенко потуши протестите срещу оспорваното преизбиране на съюзника на Путин през 2020 г. Хиляди противници са в затвора или са избягали от страната.

И все пак, въпреки всичките си проблеми, демократичният идеал запазва широка привлекателност, дори за авторитарните лидери, казва Мадокс. "Фактът, че избират да проведат избори, показва, че те виждат стойността на претенциите за свободен вот“, отбеляза тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
898 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.11 | 00:33

4
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

2024.01.11 | 00:33

3
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean

2024.01.10 | 21:05

2
СЛАВА НА МОГЪЩА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН!
смях!

2024.01.10 | 20:03

1
половината от населението на Земята не зае, какви ги върши.

Добави коментар

Водещи новини