САЩ обявиха, че не са замесени в експлозиите в Иран, както и Израел

  • 03 януари 2024 22:31

  • 1527
  • 2
САЩ обявиха, че не са замесени в експлозиите в Иран, както и Израел
© Gettyimages

Съединените щати не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран и нямат основание да смятат, че Израел има нещо общо с тях, заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от БТА.

Две експлозии убиха над 100 души и раниха множество други на възпоменателна церемония в югоизточния град Керман в Иран по-рано днес в памет на иранския генерал Касем Солеймани, който бе убит от американски безпилотен летателен апарат през 2020 г., съобщиха ирански официални представители, обвинявайки неуточнените към този момент "терористи", извършили нападението.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата взрива, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в отделно изявление и добави, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия Изток на фона на продължаващия сблъсък между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Взривове избухнаха край гроба на ирански генерал, най-малко 100 души загинаха

САЩ продължават да са изключително обезпокоени от риска конфликтът в ивицата Газа да се разпространи и на други фронтове след вчерашното убийство на високопоставения лидер на "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут, отбеляза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в убийството, отбелязва Ройтерс.

Милър заяви, че не може да даде оценка за това кой е извършил убийството, но нарече Ал Арури "брутален терорист с кръв на цивилни по ръцете си". Вашингтон не е бил предварително уведомен за удара, добави той.    

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.01.04 | 00:48

2
Уау, ти да. видиш... щото, ако бяха замесени, то щяха на часа да си признаят нали, пишещи гламари:)))?!?

2024.01.04 | 00:45

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини