Белият дом поиска от Конгреса да одобри продажбата на 45 хил. снаряда за Израел

  • 09 декември 2023 06:13

  • 1147
  • 2
Белият дом поиска от Конгреса да одобри продажбата на 45 хил. снаряда за Израел
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелски танкове „Меркава“ на Израел, който да ги използва в операцията си в Газа, съобщиха един бивш и един настоящ американски служител, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2249

Искането е отправено на фона на нарастващото обществено безпокойство, че американски оръжия се използват във война, която вече отне живота на хиляди цивилни в палестинския анклав.

Потенциалната сделка за продажба на снаряди на стойност повече от 500 млн. долара не е част от поискания от американския президент Джо Байдън допълнителен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 млрд. долара, посочва Ройтерс. Тя следва да бъде одобрена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат сделката или да проведат консултации с правителството като приведат своите доводи против нея.

Първият самолет с американски боеприпаси е кацнал в Израел

Държавният департамент на САЩ обаче настоява двете комисии бързо да одобрят сделката, казаха един настоящ американски служител и бившият говорител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации относно използването на американски оръжия в конфликта между Израел и „Хамас“.

Предложението беше внесено в комисиите по-рано тази седмица и се очаква да бъде обсъдено в следващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение, заяви Пол пред Ройтерс.

Бившият служител уточни, че не може „нито да потвърди, нито да коментира в детайли потенциални продажби на оръжие, докато официално не бъдат разгледани в Конгреса“, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1147 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Ганьо

2023.12.09 | 09:54

1
Официално 44 хиляди снаряда,а неофициално колко,краварите правят пари от избиването на деца.
бай гуй

2023.12.09 | 10:29

2
бай ГУНЬО оди да пъхаш майкя си!

Добави коментар

Водещи новини