Джъстин Трюдо заяви, че убийствата в Газа трябва да спрат

  • 15 ноември 2023 07:33

  • 309
  • 2
Джъстин Трюдо заяви, че убийствата в Газа трябва да спрат
© Getty Images

Канадският премиер Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти заяви, че "убийствата на жени, деца и бебета" в обсадената ивица Газа трябва да спрат, с което отправи най-острите си критики срещу Израел от началото на войната срещу "Хамас" преди повече от месец, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Канада твърди, че Израел има право да се защитава срещу палестинската въоръжена групировка, която миналият месец нападна южната част на Израел, при което бяха убити 1400 души и взети над 200 заложници. Но подобно на САЩ и други съюзници, Отава изразява все по-голяма загриженост от нарастващия брой на жертвите в разрушения анклав, където според местни здравни служители от началото на конфликта са загинали 11 000 души.

"Призовавам правителството на Израел да прояви максимална сдържаност. Светът гледа, по телевизията, в социалните медии - чуваме свидетелствата на лекари, членове на семейства, оцелели, деца, които са загубили родителите си", каза Трюдо. "Светът е свидетел на това убийство на жени, на деца, на бебета. Това трябва да спре", добави той на пресконференция в западната провинция Британска Колумбия.

Вчера беше съобщено, че животът на 36 бебета в болницата "Аш Шифа" в Газа виси на косъм. Медицинските служители заявиха, че няма ясен механизъм за преместването им, въпреки усилията на Израел да осигури инкубатори за евакуация.

Канадският премиер обсъди нападенията на "Хамас" с израелския президент

Три от общо 39 недоносени бебета вече са починали, след като през уикенда в най-голямата болница в Газа свърши горивото за захранване на генераторите. По-късно Израел започна насочена операция в болницата.

Последвайте канала на

Весела Найденова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.15 | 19:38

2
Кога най-накрая ще санкционирате Израел за военни и хуманитарни престъпления и геноцид в Газа? Малко ли цивилни хора избиха?
Ти си соломончо, къв Евлоги

2023.11.15 | 08:53

1
Тровите хората и насърчавате към омраза вместо да живеете мирно сред нас или да си заминете за Израел и без това трябва да сте доволни, че държавата ви е създадена върху гробовете на коренното население на Палестина- палестинците.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини