Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война

  • 24 октомври 2023 12:05

  • 5712
  • 0
Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Милиардерът Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, предупреди, че Съединените щати "вървят насън към Трета световна война", пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

В подкаст дискусия на своята социална платформа X, Мъск допълни, че "самата цивилизация може би е заложена на карта".

"Основният приоритет на политиката на САЩ трябва да бъде "избягването на Третата световна война" и недопускането на ситуация, в която "регионален конфликт бързо може да се превърне в глобален", счита шефът на SpaceX и Tesla.

Путин: Руско-китайските отношения са основен фактор за световната стабилност

Мъск твърди, че "САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай. Той каза, че Русия с нейното изобилие от суровини и Китай с неговия феноменален индустриален капацитет са страхотна комбинация", пише dir.bg.

Мъск призова САЩ да "намерят" път към мир в Украйна и "да възобновят нормалните отношения с Русия". Предприемачът не смята за разумно надценяването на силата на САЩ.

Милиардерът намекна, че "военната мощ на САЩ вече не е това, което е била някога" - особено в сравнение с други глобални сили. В своята дискусия Мъск изрази мнение, че няма антируски бунт в рускоезичните райони на Украйна, окупирани от Русия. По думите му това означава, че настоящата фронтова линия може да се превърне в линия на прекратяване на огъня или в постоянна граница.

Републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами също се присъедини към собственика на Tesla в сесията на Spaces, организирана от рисковия капиталист Дейвид Сакс.

"Ако влезем в Третата световна война, Съединените щати, каквито ги познаваме, ще престанат да съществуват", допълни Вивек.

След руското нахлуване Starlink на Мъск предоставя жизненоважен сателитен интернет на украинските цивилни и нейните военни. Миналата година Starlink предостави безплатни терминали на Украйна на цена от около 100 милиона долара. По-късно Мъск подписа договор, според който поддръжката на системата ще се поеме от Пентагона.

Мъск: Със "Старлинк" продължаваме да финансираме безвъзмездно украинското правителство

Мъск обаче отказа да даде достъп на Украйна до Starlink за атаки срещу руските сили в Крим. Милиардерът смята, че това ще ескалира конфликта и ще увеличи опасността от Трета световна война. Позицията му обаче му навлече голямо количество критики, а той дори бе обявен за руски агент от по-крайни коментатори.

Мъск изключил интернета на украинската армия при атака срещу Крим

Дни по-късно руският президент Владимир Путин похвали Мъск като "много талантлив бизнесмен".

Путин за Мъск: Несъмнено е изключителна личност и талантлив бизнесмен

"Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт", допълва Мъск.

Според някои анализатори Мъск има и личен интерес от приключване на войната в Украйна и вдигането на част от санкциите срещу Русия. Причината е, че те повиших значително цената на алуминия, меда и никела - основни ресурси за Tesla. Компанията на милиардера е купувала в миналото част от тях от руския гигант "Норникел" - най-големият производител на никел в света.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини