Байдън: Ангажирахме се да осигурим свободен и сигурен Индо-тихоокеански регион

  • 25 септември 2023 22:21

  • 949
  • 5
Байдън: Ангажирахме се да осигурим свободен и сигурен Индо-тихоокеански регион
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в прие лидери на тихоокеански островни държави в Белия дом на среща, посветена на противодействието на по-нататъшното навлизане на Китай в стратегически регион, който Вашингтон отдавна смята за свой заден двор, предаде Ройтерс

Преди да приветства островните лидери, събрали се на Форума на 18-те тихоокеански острова, Байдън обяви дипломатическото признаване на още две тихоокеански островни държави - островите Кук и Ниуе - от САЩ.

"Съединените щати се ангажираха да осигурят свободен, отворен, проспериращ и сигурен Индо-тихоокеански регион. Ангажираме се да работим с всички държави около тази масата, за да постигнем тази цел", заяви Байдън при посрещането на церемонията.

САЩ дава на Украйна ракети с голям обсег на действие

САЩ ще работят с Конгреса, за да предоставят 40 млн. долара в подкрепа на "сигурна, устойчива и издръжлива инфраструктура" в региона, както и с партньори, включително Япония и Австралия, в подкрепа на приобщаваща, устойчива на климатичтите изменения икономика, заяви американски представител.

При споменаването на плана по време на посрещането Байдън погрешно посочи сумата от 40 млрд. долара, вместо 40 милиона, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Вашингтон обеща да помогне на островитяните да се защитят от икономическа принуда от страна на Китай, а съвместна декларация реши да засилят партньорството си, обявявайки, че споделят визия за регион, в който "демокрацията ще може да процъфтява".

Сн. gettyimages.com

Белият дом заяви, че тази година ще се съсредоточи върху приоритети като изменението на климата, икономическия растеж, устойчивото развитие, общественото здраве и борбата с незаконния риболов.

Направи впечатление отсъствието от срещата на премиера на Соломоновите острови Манасех Согаваре, който задълбочи връзките на страната си с Китай. Премиерът на Вануату Сато Килман също не присъства на срещата на върха. САЩ все още водят преговори за откриване на посолство във Вануату, но не са увеличили значително ангажимента си към страната, която смята Китай за най-големия си външен кредитор.

През 2022 г. Белият дом заяви, че САЩ ще инвестират повече от 810 млн. долара в разширени програми за подпомагане на тихоокеанските острови. Мег Кийн, директор на програмите за тихоокеанските острови в австралийския Lowy Institute, заяви, че макар САЩ да са открили нови посолства и офиси на Американската агенция за международно развитие (USAID) в региона след миналогодишната среща на върха, Конгресът все още не е одобрил средствата.

Тази година Вашингтон поднови споразуменията с Палау и Микронезия, които му дават изключителен военен достъп до стратегически части в Тихия океан, но все още не е направил това с Маршаловите острови, които искат повече пари, за да се справят с наследството от масовите ядрени опити на САЩ през 40-те и 50-те години на миналия век.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
949 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
байдън и този кучи син

2023.09.26 | 12:30

5
този памперс въобще знае ли къде се намира
Lissa

2023.09.26 | 01:51

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.26 | 01:24

3
Слава на братска Русия! Путин Радев Митрофанова Лукашенко! Вечна неделима дружба! Слава!

2023.09.26 | 00:45

2
Тоя изкуфелия пърдел как го търпят?!

2023.09.25 | 23:02

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини