САЩ са отпуснали на Украйна грантове на стойност 1,25 млрд. долара

  • 31 юли 2023 20:23

  • 1159
  • 0
САЩ са отпуснали на Украйна грантове на стойност 1,25 млрд. долара
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавният бюджет на Украйна е получил грантове на стойност 1,25 милиарда долара от САЩ посредством доверителен фонд от донори на Световната банка.  Това съобщи украинското министерство на финансите, предаде БТА, цитирайки Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

"През 2023 година Украйна вече е получила 8,45 милиарда долара преки грантове за подкрепа на държавния бюджет от САЩ. От началото на руската инвазия в Украйна държавният бюджет вече е получил 20,4 милиарда долара под формата на грантове от САЩ",  според комюникето на ведомството.

Грантът е предоставен като част от петото допълнително финансиране по проекта "Държавни разходи за поддържане на административния потенциал" (PEACE). 

Зеленски: Войната постепенно се връща в Русия

Грантовото финансиране ще бъде използвано за възстановяване на разходите на държавния бюджет, по-специално за изплащане на заплатите на държавните служители и плащаният по определени програми за социално подпомагане. 

Понастоящем Украйна изпълнява съвместен проект с Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие за подкрепа на държавни разходи за устойчива държавна администрация в Украйна за общо 16,5 милиарда долара и 1,4 милиарда долара.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини