Джо Байдън: НАТО остана единен, въпреки увереността на Путин, че може да има разцепление

  • 12 юли 2023 22:32

  • 830
  • 0
Джо Байдън: НАТО остана единен, въпреки увереността на Путин, че може да има разцепление
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в обвини днес руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, че "жадно се стреми към земя и власт", съобщи БТА.

Воденият от Съединените щати алианс НАТО няма да се разколебае в своята подкрепа за Украйна срещу руската агресия, каза той.

В своя реч след края на двудневната среща на лидерите от страните членки на НАТО в Литва, на самия праг на Русия, Байдън похвали народа на някога окупираната от Съветския народ. Той също така приветства присъединяването на Финландия към алианса, както и очакваното в скоро време приемане на съседна Швеция.

Байдън, който превърна обединението на НАТО в един от най-важните си политически приоритети, каза, че Путин силно е подценил решимостта на военния съюз.

САЩ защитиха решението си да дадат касетъчни бомби на Украйна

"НАТО е по-силна, по-енергична и да, по-обединена, от когато и да било в своята история. Наистина, по-жизненоважена за нашето общо бъдеще. Това не стана случайно. Не бе неизбежно", каза Байдън пред хиляди присъстващи във Вилнюския университет, много от които го аплодираха, развявайки литовски и американски знамена.

"Когато Путин и неговата жажда за земя и власт отприщиха бруталната му война срещу Украйна, той си правеше сметката, че НАТО ще се разпадне. Той смяташе, че НАТО ще се разпадне. Той мислеше, че нашето единство ще се разпадне при първото изпитание. Той смяташе, че демократичните лидерите ще бъдат слаби. Той обаче грешеше", подчерта американският президент.

Речта на Байдън имаше за цел да обедини съюзниците и да покаже ролята му на световната сцена преди предизборната президентска кампания в САЩ догодина, фокусирана върху преодоляване на разделенията у дома и в чужбина, отбелязва Ройтерс.

Въпреки позитивното послание, американските представители обаче са имали разногласия в частни разговори със своите колеги във Вилнюс по въпроса накъде върви войната, как да се стигне до нейното приключване и какви гаранции да бъдат дадени на Украйна за нейното бъдеще, според четирима дипломати от НАТО, участвали в тези разговори.

Украйна, която искаше покана за членство в НАТО или поне конкретен график за присъединяване, не получи във Вилнюс нито едно от двете. Вместо това страните от алианса се съгласиха, че Украйна евентуално ще се присъедини, когато "съюзниците се споразумеят и условията бъдат изпълнени", се казва в тяхна обща декларация, която обаче не съдържа подробности за това кога, ако изобщо някога, Киев ще изпълни тези условия, посочва Ройтерс.

Преди да отпътува от САЩ, за да участва в срещата на върха на НАТО, Байдън заобиколи въпроса за загрижеността на съюзниците от алианса във връзка с решението на Вашингтон да достави касетъчни боеприпаси на Украйна.

Американският президент каза още във Вилнюския университет, че климатичните промени представляват сами по себе си основна заплаха за човечеството.

"Знаете, че всички ние трябва да имаме воля, за да се преборим с екзистенциалната заплаха, която представляват ускоряващите се климатични промени. Тя е реална, сериозна и нямаме много време. Това е основна заплаха за човечеството и само ако работим заедно, няма да позволим най-лошите последствия от климатичните промени да унищожат нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца и внуци", каза Байдън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини