Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения

  • 10 юни 2023 08:18

  • 557
  • 9
Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на калсифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, съобщиха агенциите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван днес от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар а Лаго, включително в салон за приеми, баня, в кабинета, спалнята си и в килер.

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

Републиканците застават зад Тръмп, след като му бяха повдигнати обвинения

„Той работеше прекрасно! Опитват се да съсипят живота му, както този на много други, надявайки се той да каже нещо лошо за Тръмп“, написа бившият президент за Наута в публикация в социалната мрежа „Трут Сошъл“.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.

Самият Тръмп съобщи още в четвъртък вечер в социалните мрежи, че е бил обвинен по случая с класифицираните документи и че е получил призовка да се яви в съда в Маями във вторник следобяд. Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация, отбелязват агенциите.

Обвиненията несъмнено крият опасност от тежки правни последици за Тръмп, включително възможността да влезе в затвора, ако бъде признат за виновен. Но те имат и огромни политически измерения, защото могат да обърнат хода на надпреварата за първичните избори на републиканците за излъчване на номинацията им за президент; бившият президент води в проучванията, но кандидатурата му отново поставя на изпитание готовността на ръководството и привържениците на Републиканската партия да подкрепят кандидат, който за втори път е обвиняем и срещу когото може да бъдат повдигнати и още обвинения.

Правните неволи на Тръмп доста се задълбочават, тъй като той вече е с повдигнати обвинения по друго дело в Ню Йорк, а освен това срещу него се водят и разследвания във Вашингтон и Атланта, които също може да доведат до повдигане на обвинения.

Росица Валентинова
557 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 08:30

1
МЕКИТЕ КИТКИ ОТ ПАРАШКАТА СА МНОГО СМЕШНИ - ЕДИНСТВЕНАТА ИМ НАДЕЖДА ВЪВ ВОЙНАТА Е АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДА ИМ ПОМОГНЕ. ХАХАХАХАХА.
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 11:06

9
МЕКИТЕ КИТКИ ПЛЮЯТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ПО ФОРУМИТЕ, НО ГЪЛТАТ В РАШИСТКОТО ПАСОЛЬСТВО.
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 08:51

5
ДОЛНИТЕ ДВЕ МЕКИ КИТКИ, ДЕТО СТЕ НА ЕДИН ПОМИЯР - И ВАШАТА МАМА СЪЩО.
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 08:51

4
МЕКИТЕ КИТКИ ПЛЮЯТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, НО ГЪЛТАТ В РАШИСТКОТО ПАСОЛЬСТВО.
ШИБАМ ЛАТЕНТНИ ПЕДАЛИ!

2023.06.10 | 08:43

3
ДОЛНИТЕ ДВЕ МЕКИ КИТКИ, ДЕТО СТЕ НА ЕДИН ПОМИЯР - И ВАШАТА МАМА СЪЩО.
Емѝ...

2023.06.10 | 08:39

2
Бих духал на Тръмп ,ако спечели изборите !!!Готин пич е!!! Дано успеее !!!

2023.06.10 | 10:14

8
Един читав президент да се появи и ГО СМАЧКАХА ,корпоративните лешояди си пазят парите и облагите да оправляват света и всички да се съобразяват с тях,дори и президента на САЩ !
никой

2023.06.10 | 09:58

7
МЪЧАТ СЕ ДА ГО ОТСТРАНЯТ, ЗАЩОТО НЕ Е ВОЕНОЛЮБЕЦ!! ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, КОЙТО НЕ ЗАПОЧНА ВОЙНА! НЕ ИМ Е УДОБЕН!!

2023.06.10 | 09:39

6
Жив Руски шпионин.

Добави коментар

Водещи новини