Майк Пенс даде старт на президентската си кандидатура с остри критики по адрес на Тръмп

  • 08 юни 2023 07:48

  • 525
  • 3
Майк Пенс даде старт на президентската си кандидатура с остри критики по адрес на Тръмп
© Getty Images

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и даде старт на кандидатурата си за президентската номинация на републиканците с остри критики по адрес на президента, при когото е служил - Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Пенс стартира кампанията си с публична изява в град Де Мойн, щата Айова, който ще гласува пръв при определянето на номинацията на републиканците.

Той обвини Тръмп, че е изоставил консервативните принципи и е нарушил служебните си задължения на 6 януари 2021 г., когато негови привърженици щурмуваха Капитолия.

Пенс каза, че Тръмп е застрашил семейството му и всички в Капитолия на 6 януари 2021 г. „Но американският народ заслужава да знае, че на този ден президентът Тръмп също така поиска от мен да избера между него и нашата конституция“, каза Пенс и допълни, че „който се поставя над конституцията, никога не трябва да бъде президент на САЩ“.

През последните две години и половина Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и отправяше косвени критики към Тръмп, опитвайки се да се ориентира в политическото си бъдеще в една партия, която е преобразена по образа на бившия президент. Но в сряда, когато за пръв път се обърна към избирателите като обявен кандидат, Пенс не спести критиките си, посочва АП.

Той обвини Тръмп, че се е отказал от консервативните ценности, включително по отношение на абортите. Самият Пенс е убеден противник на правото на аборт и подкрепя въвеждането на национална забрана за тази процедура. 

Майк Пенс започна кампанията си за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ

С влизането на Пенс в надпреварата на 64-ия му рожден ден, картината при републиканците е до голяма степен очертана. За номинацията за президент ще се борят Тръмп, който води в ранните проучвания, губернаторът на Флорида Рон Десантис, който остава втори, бившият посланик на ООН Ники Хейли, сенаторът на Южна Каролина Тим Скот, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргам, който също стартира кампанията си в сряда, отбелязва АП.

Кампанията на Пенс ще провери апетита на републиканците към социално консервативен, умерен и дълбоко религиозен кандидат, който критикува популистката вълна, обхванала партията при управлението на Тръмп. Кампанията ще покаже също дали Пенс има политическо бъдеще, когато мнозина в партията му все още вярват в неверните изявления на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били откраднати и че Пенс е имал право да отхвърли резултатите от изборите, спечелени от демократа Джо Байдън, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
В ТОЗИ СВЯТ

2023.06.08 | 14:39

3
ИМА САМО 1 ВЛАСТ - АС! ПАРЦАЛА НА ЗЕМЯТА, ПО КОРЕМ!

2023.06.08 | 08:22

2
Тръмп е луд.

2023.06.08 | 08:22

1
Да

Добави коментар

Водещи новини