Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк

  • 07 юни 2023 08:12

  • 721
  • 1
Димът от пожарите в Канада достигна Ню Йорк
©
Слушай новината Слушай новината

Властите в Ню Йорк, Торонто и Отава във вторник предупредиха жителите за рисковете за здравето от въздуха, замърсен от дима от безпрецедентни горски пожари в началото на лятото в Източна Канада, предава Ройтерс.

Необичайно ранното и интензивно начало на сезона на горските пожари води Канада към най-лошата година, тъй като се прогнозира, че топлите и сухи условия ще продължат с месеци.

Пожари има в почти всичките 10 провинции и територии на Канада, като Квебек е най-засегнат от множество пожари, причинени от мълнии.

Държавният департамент за опазване на околната среда на Ню Йорк издаде здравни препоръки за някои окръзи, включително Ню Йорк, Бронкс и Куинс.

Канада очаква още тежки месеци на горски пожари

Щатът препоръчва на жителите да обмислят ограничаване на тежката физическа активност на открито, за да намалят риска от неблагоприятни последици за здравето.

Канадската столица Отава, която е в съседство с Квебек, е покрита със смог от вторник сутринта, с качество на въздуха в категория 10+, най-лошото ниво в индекса за здраве на качеството на въздуха на Environment Canada, което показва "много висок риск".

"Стълбовете дим от местните горски пожари, както и горските пожари в Квебек доведоха до влошено качество на въздуха", се казва в предупреждение за качеството на въздуха в Отава.

Въздухът над Торонто също беше замърсен и неблагоприятните условия може да се запазят през по-голямата част от тази седмица, съобщи правителствената метеорологична агенция.

Димът от горските пожари може да навреди на здравето дори при ниски концентрации и хората с белодробни или сърдечни заболявания, както и по-възрастните, децата и бременните жени са изложени на по-висок риск за здравето от дима от горските пожари, съобщиха екологичните власти.

Външният министър на Канада Мелани Джоли благодари във вторник на Съединените щати, Мексико, Южна Африка и Франция за изпращането на пожарникари на помощ.

Горските пожари са често срещани в западните провинции на Канада, но тази година пламъците се разгоряха бързо в Източна Канада, налагайки евакуация на жителите и изпращане на армията.

Около 3,3 милиона хектара вече са изгорели - около 13 пъти над средното за 10 години - и повече от 120 000 души са били поне временно принудени да напуснат домовете си.

"Искам да подчертая, че хората трябва да продължат да слушат местните власти как да останат в безопасност, включително на места като Отава, които са засегнати от дима от горски пожари", каза премиерът Джъстин Трюдо пред репортери в Отава.

Последвайте канала на

Калина Христова
721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.07 | 09:44

1
интерсно, димът от НюЙорк до къде ли ще стигне.. ;)

Добави коментар

Водещи новини