Годишната инфлация в САЩ се забавя до 4,9 на сто през април

  • 10 май 2023 17:01

  • 295
  • 0
Годишната инфлация в САЩ се забавя до 4,9 на сто през април
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в САЩ се е забавила до 4,9 на сто на годишна основа през април. Равнището е малко под очакванията на анализаторите за 5 на сто, предаде Си Ен Би Си. 

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,4 на сто на месечна основа през миналия месец на фона на поскъпването на горивата и наемите. Базовата инфлация остава висока, което е потенциален знак, че Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) ще запази водещите лихвени проценти за известно време, отбелязва Ройтерс. 

През март годишната инфлация в САЩ бе 5 процента.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши през април с 0,4 на сто на месечна и с 5 на сто на годишна основа. 

Токио и Уолстрийт падат в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Основната инфлация, която не включва силно променливите цени на хранителните стоки и на енергийните продукти, достига 0,4 на сто на месечна и 5,5 на годишна основа, в съответствие с очакванията на анализатори. 

На фона на данните за инфлацията в САЩ, огласени днес, както и на устойчивите нива на пазара на труда в страната, е малко вероятно УФР да започне да намалява лихвените проценти през тази година, каквито са очакванията на финансовите пазари, допълва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини