Ню Йорк забрани ползването на природен газ в някои нови сгради

  • 03 май 2023 20:32

  • 719
  • 2
Ню Йорк забрани ползването на природен газ в някои нови сгради
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ню Йорк стана първия американски щат, приел законодателство, забраняващо използването на природен газ за отопление и готвене в някои новопостроени сгради. Новите разпоредби целят да се намалят въглеродните емисии, но срещат съпротива от бизнес организации, определящи ги като прекомерни и скъпи, съобщава БТА.

Ръководените от Демократическата партия долна горна камари на щатския парламент одобриха късно снощи законодателството като част от 229-милиардния бюджет на щата.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул и законодателите миналата седмица се съгласиха с рамката на разходния пакет.

Газова експлозия в търговски център във Флорида

"Промяната на начините, по които произвеждаме и използваме енергия, за да намалим зависимостта си от изкопаемите горива, ще помогне да се осигури по-здравословна среда за нас и нашите деца", каза говорителят на щата Карл Хийсти.

Десетки градове в САЩ са приели или обмислят политики, които забраняват или обезсърчават използването на природния газ в нови сгради, за да отговорят на опасенията за общественото здраве и климата.

Тези мерки обаче са посрещнати със силна съпротива от страна на газовата индустрия и лоби групи, съставени от представители на ресторантьори и производители на битови газови уреди, според които опасенията за климата и здравето са преувеличени.

"Първата подобна, противоконституционна забрана за присъединяване към природния газ в новопостроените сгради ще увеличи сметките за комунални услуги и разходите по домакинствата", заяви сенаторът републиканец от Ню Йорк Робърт Орт.

Законът ще влезе в сила за сгради с по-малко от седем етажа от 2026 г., а за по-високи сгради - до 2029 г., според в. "Ню Йорк Таймс".

Болници, критична инфраструктура и търговски обекти за хранене ще бъдат освободени от изискванията.

Сградите, в които локалната мрежа не е в състояние да поеме товара, също ще бъдат освободени от разпоредбите. Съществуващите сгради и уреди няма да бъдат засегнати от законодателството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
719 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.04 | 11:25

2
а за транс-мранс-третополовите ще важи ли или те пак ще са с привилегии?
Джо Байдън

2023.05.03 | 20:44

1
Сградите ще се отопляват с пръдня!

Добави коментар

Водещи новини