Камала Харис посети Тенеси, за да подкрепи изгонените вчера от щатската Камара на представителите демократи

  • 08 април 2023 12:06

  • 402
  • 2
Камала Харис посети Тенеси, за да подкрепи изгонените вчера от щатската Камара на представителите демократи
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентката на Съединените щати Камала Харис посети вчера щата Тенеси, където призова за по-строги закони за огнестрелните оръжия и разкритикува контролираната от републиканците Камара на представителите на щата, която ден по-рано изгони двама чернокожи депутати от Демократическата партия заради ролята им в протест, призоваващ за повече контрол над оръжията след стрелбата в училище в Нашвил, съобщи Асошиейтед прес.

Харис получи бурни аплодисменти и овации, когато заяви пред събралото се множество в традиционно предназначеният за чернокожи университет "Фиск" в Нашвил, че т. нар. "тройка от Тенеси" - отстранените депутати Джъстин Джоунс и Джъстин Пиърсън , както и трети депутат на Демократическата партия Глория Джонсън, която избегна отстраняване с един глас - са били, по думите ѝ, накарани да замлъкнат и са станали обект на натиск заради това, че са се застъпили за живота на учениците.

"Нека разберем, че в основата на проблема е борбата за безопасността на нашите деца", каза Харис. "Вече години наред те се учат да четат и пишат, да се крият в килера и да мълчат, ако в училището им има масова стрелба, а нашите деца, които имат Божията способност да учат и ръководят, ходят на училище със страх", добави тя.

Тя призова за извършването на по-цялостни проверки на миналото на кандидатите за разрешителни за притежание на оръжие, нови закони при установяването на нередности и ограничения за продажба на автоматични оръжия, пише БТА.

САЩ: Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна

"Нека не се поддаваме на грешния избор - или подкрепяте Втората поправка (правото за притежание и носене на огнестрелно оръжие в САЩ бел. ред.) или искате разумни закони за безопасност на оръжията", заяви Харис. "Можем и трябва да правим и двете", добави тя.

Харис се срещна на четири очи с Джоунс, Пиърсън и Джонсън, както и с други избрани официални лица и млади хора, застъпващи се за налагането на по-строги закони за контрола на оръжията.

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в вчера разкритикува също отстраняването на двамата демократи и нарече тези действия "шокиращи, недемократични и безпрецедентни". "Вместо да обсъждат същността на въпроса (за контрола върху оръжията), тези законодатели от Републиканската партия избраха да накажат, да накарат да замлъкнат и да изгонят надлежно избрани представители на народа на щата Тенеси", заяви Байдън в изявление.

Белият дом съобщи, че вчера Байдън е разговарял с Джоунс, Пиърсън и Джонсън чрез видеоконферентна връзка и им е благодарил за борбата им срещу автоматичните огнестрелни оръжия, както и за това, че отстояват демократичните ценности.

Отстраняването на Джоунс и Пиърс предизвика обвинения в расизъм на фона на оставането на Джонсън, която не е чернокожа, да продължи дейността си в Камарата. Ръководството на Републиканската партия отрече расата на депутатите да е била фактор за изгонването.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
402 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.08 | 12:19

2
"Демократката"......
пукнете в мъки

2023.04.08 | 12:18

1
гнусни джендеро-либерали розови комунисти

Добави коментар

Водещи новини