Блинкън: Додик се държи като Путин и въвежда автокрация

  • 30 март 2023 12:34

  • 489
  • 2
Блинкън: Додик  се държи като Путин и въвежда автокрация
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкън сравни президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик с руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, като му каза, че е поел по същия път на автократично управление, по който отдавна върви руският лидер, съобщи регионалната телевизия Ен1.

„Атаките на Милорад Додик срещу основните права и свободи в Република Сръбска показват, че той е на авторитарния път на президента Путин. Държавният департамент, представляван (в Босна и Херцеговина) от посланик (Майкъл) Мърфи, продължава да се застъпва за демократичното и проспериращо бъдеще, което всички граждани на Босна и Херцеговина заслужават“, написа Блинкън в Туитър профила си.

Реакцията на Блинкън идва след неотдавна приетите изменения в Наказателния кодекс на босненската Република Сръбска, с които се въвежда криминализация на клеветата и обидата, обявяването на закон за организациите с нестопанска цел и закона, с който се забранява достъпът на ЛГБТИ активисти до образователните институции.

Босненската Република Сръбска планира закон, забраняващ достъпа на ЛГБТИ активисти до училища и университети

Миналата седмица Додик взе решение за прекъсване на контакта на властите в Република Сръбска с посолствата на САЩ и Великобритания в Босна и Херцеговина, тъй като, според Додик, те „се месят във вътрешни работи“. По-късно той поясни, че забраната се отнася само до назначените в посолството служебни лица, но не и за самите страни, с които има интерес да продължи сътрудничеството, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
489 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55 е педераса Еми

2023.03.30 | 13:30

2
Ukraina55 е педераса Еми
Ukraina55 е педераса Еми

2023.03.30 | 13:30

1
Ukraina55 е педераса Еми

Добави коментар

Водещи новини