Байдън открива форум във Вашингтон с обещание за 690 млн. долара за програми за демокрация

  • 29 март 2023 14:17

  • 291
  • 2
Байдън открива форум във Вашингтон с обещание за 690 млн. долара за програми за демокрация
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в открива днес втората Среща на върха за демокрация с обещанието, че неговата страна ще похарчи 690 милиона долара в подкрепа на програми за демокрация по света, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на Байдън иска да използва двудневния форум във Вашингтон, за да насочи усилията към това "технологиите да работят за, а не против демокрацията", каза висш американски служител, пожелал анонимност. По думите му американското правителство се е споразумяло с 10 държави за принципи, от които да се ръководят властите при използване на технологии за наблюдение. 

Байдън често говори, че САЩ и техните съюзници се намират във важен момент, при който демокрациите трябва да покажат, че могат да превъзхождат авторитарните режими. Срещите на върха, които той обеща като кандидат-президент през 2020 г., се превръщат във важна част от усилията на неговото правителство за изграждане на по-задълбочени съюзи и подтикване на клонящите към авторитаризъм държави към извършване най-малко на умерени реформи. За участие в сегашния форум са поканени около 120 лидери от целия свят.

Байдън призова Нетаняху да се откаже от съдебната реформа

Новото финансиране ще се съсредоточи върху програми, които подкрепят свободни и независими медии, водят борба с корупцията, укрепват правата на човека, насърчават технологии, подобряващи демокрацията, и подкрепят свободни и честни избори.

По-рано тази седмица Байдън подписа указ, ограничаващ използването на средства за търговски шпионаж от американското правителство, употребявани за следене на правозащитници, журналисти и дисиденти по света, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
291 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Жиката

2023.03.29 | 15:59

2
Фашагите ще дават пари на НПО та.
Бай....

2023.03.29 | 14:30

1
Промит евангелистки мозък !

Добави коментар

Водещи новини