Байдън призова Нетаняху да се откаже от съдебната реформа

  • 29 март 2023 05:51

  • 966
  • 9
Байдън призова Нетаняху да се откаже от съдебната реформа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в снощи призова израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и да се откаже от плана си за реформа на съдебната система, който доведе до масови протести в Израел, предаде Ройтерс.

В понеделник Нетаняху отложи реформата, след като голям брой хора излязоха по улиците. Белият дом първоначално заяви, че Нетаняху трябва да потърси компромис по въпроса.

Но американският президент отиде по-далеч в отговор на запитване от репортер снощи. "Надявам се той да се откаже от това", каза Байдън, визирайки предложението за съдебна реформа, което ще даде на израелското правителство по-голям контрол върху назначенията във Върховния съд на страната. Байдън също така заяви, че "в близко бъдеще" не възнамерява да кани Нетаняху в Белия дом.

Нетаняху бързо излезе с изявление в отговор. "Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели", каза той. Нетаняху заяви, че администрацията му се стреми да извърши реформи "чрез широк консенсус".

"Познавам президента Байдън от повече от 40 години и оценявам дългогодишния му ангажимент към Израел", каза още Нетаняху. Той заяви, че съюзът между Израел и САЩ е неразрушим "и винаги преодолява случайните разногласия между нас".

Британски вестник: Бенямин Нетаняху направи крачка назад

"Моята администрация се ангажира да укрепва демокрацията чрез възстановяване на правилния баланс между трите клона на властта, което се стремим да постигнем чрез широк консенсус", заяви Нетаняху.

В разговора с репортери пред Белия дом Байдън също така спомена, че е обезпокоен от възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус.

Росица Валентинова
966 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.03.29 | 10:24

9
Помните ли как тракаха по клавиатурите като зомбирани, че "всичко е по план"? Нашествениците до Киев - "всичко е по план". Не могат да си зареждат танковете с нафта - "всичко е по план". Принудиха ги да отстъпят от Киев, после от Харков и от Херсон - "всичко е по план". Одеса щяха да превземат - подвиха опашки, ама пак било "по план". Флагманът на черноморския им флот беше вкаран в "специална подводна операция" - пак било "по план". Някакъв Кадиров имаше, дето с ислямистките си главорези щеше да превзема Украйна "по план" - украинските храбреци така го прогониха, че сега не смее да шукне ни с план, ни без план. Но от лятото насам на клавиатурите им дръпнаха шалтера и изтриха израза "по план". Защото план няма и никога не е имало. Има башибозук на нивото на Третия свят, на когото героичният народ на Украйна показа как се защитава Дом и Отечество. И така ще бъде до окончателното освобождение на окупираните от руските агресори територии на суверенна Украйна. Ето това е единственият план.
Смях в залата :)

2023.03.29 | 08:27

8
Бидо.ня пак си мисли, че за Иран става дума :)

2023.03.29 | 08:24

7
baidan naz ni bezpokoi tova 4e vse o6te di6ate vie zapo4nahte taz voina i bog trebva da ve nakaje mrasna dolna sgan umri baidan

2023.03.29 | 07:00

6
Възраждане 33%

2023.03.29 | 06:57

5
КОЙ - за още спящите! Съгласно предложените промени в IHR, СЗО ще поеме здравеопазването на света, включително ▪️храна, ▪️диви животни , ▪️добитък ▪️Глобални здравни паспорти за пътуване ▪️Вашите неотменими права В ход е тих преврат, прочетете го. Отхвърлете го

2023.03.29 | 06:47

4
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ – Тъй като вашите правителства се обявяват за „единствен източник на истина“ и потискат всяко несъгласие в името на безопасността, вие ще погледнете назад към тези дни и ще ви се прииска да сте се борили повече, за да ги спрете. Просто казвам!

2023.03.29 | 06:45

3
Докога американците ще се врат навсякъде и ще командват

2023.03.29 | 06:45

2
ФРАНЦИЯ - Сега! Вълна от граждани срещу Макрон, който извика до 15 000 служители на полицията и гражданската защита, за да спре собствения си народ да протестира срещу него. Тиранията никога не е демокрация. Заобикалянето на парламента 11 пъти за 2 години има последствия. Те изглеждат така

2023.03.29 | 06:00

1
Анти зануляеане. Не в Русия, а в Холандия. Фермерите в Холандия направиха партия и взеха властта. Пълна тишина по медиите. Както за протеста така и за политическия обрат.

Добави коментар

Водещи новини