Учени предупреждават за опасността от паразит, убил морски видри в крайбрежието на Калифорния

  • 23 март 2023 22:50

  • 827
  • 0
Учени предупреждават за опасността от паразит, убил морски видри в крайбрежието на Калифорния
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Четири морски видри, изхвърлени на брега на брега в щата Калифорния, умряха от рядко срещан паразит и учените предупреждават, че е възможно той да зарази други диви морски животни и дори хора, съобщава БТА.

Според проучване, публикувано от службата за рибата и дивата природа на Калифорния и университета на Калифорния - Дейвис, досега не са известни инфекции при хора от паразита Toxoplasma gondii. Този микроскопичен паразит обаче би могъл да зарази всяко топлокръвно животно или да си проправи път в хранителната верига. Това включва морски животни като миди, стриди и раци, които се консумират сурови или недопечени, каза в писмено изявление авторът на изследването Мелиса Милър.

„Проучвала съм инфекции от този паразитен вид при морските видри в продължение на 25 години и никога не съм виждала толкова тежки лезии и огромен брой паразити“, уточни Милър. Тя посочи, че публикуването на предварителните резултати от изследването цели да послужи като предупреждение.

СЗО препоръчва използване на първата ваксина срещу малария за деца

Според експертите видрите са особено податливи на този тип инфекция, тъй като търсят храната си по морското крайбрежие и могат да погълнат яйцата на паразита с дъждовната вода. Обикновено паразитът се среща при диви и домашни котки и се разпръсква чрез техните изпражнения. Присъствието на паразитния щам е установено за първи път в дивата природа у планински лъв в Британска Колумбия и у диво прасе в източните части на Калифорния по време на изследване на огнището на паразита сред хората през 1995 г.

По думите на Милър и четирите видри са показали очевидни признаци на възпаление в телесните мазнини, а под микроскоп е станало очевидно, че тъканта им е пълна с паразити. Тя добави, че обикновено отнема време на паразита да нахлуе и да се размножи в мозъка, но малкият брой паразити в мозъците на четирите видри сочи, че инфекцията се е разпространила бързо.

„Все още не знаем какъв е интервалът между нахлуването на инфекцията и последвалата смърт при този паразитен вид“, каза Милър.

При хората паразитът би могъл да причини спонтанни аборти и неврологични заболявания, твърди проучването.

Мая Йорданова
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини