Държавният департамент на САЩ постави в черния списък трима души от Босна и Херцеговина

  • 15 март 2023 19:19

  • 331
  • 0
Държавният департамент на САЩ постави в черния списък трима души от Босна и Херцеговина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа днес в Туитър, че САЩ са поставили в черния списък на САЩ три лица от Босна и Херцеговина, които са застрашили върховенството на закона, подкопавали са институциите, възпрепятствали са или заплашвали изпълнението на Дейтънското мирно споразумение и са допринесли за международно разпространяване на наркотици, съобщава БТА.

Дейтънското мирно споразумение сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), но в страната все още има територии, които не са почистени от мини. Босна е разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

САЩ: Имаме големи очаквания от европейския план за Сърбия и Косово

"Етнонационалистическите политически партии продължават да подкопават демократичните институции в Босна и Херцеговина (БиХ), да участват в корупция и да нарушават Дейтънското мирно споразумение, за да подкопаят държавата БиХ за тесни лични и политически изгоди. Ръководството на  Република Сръбска (РС) се ангажира със сепаратистки действия, за да отнеме правомощията от държавата и да ги даде на правителствата и институциите на областта. Политическите партии, базирани в Мюсюлманско-хърватската федерация, са използвали ключови институции от секторите на правосъдието и сигурността, за да злоупотребяват с ресурси в подкрепа на политически цели и да защитават престъпни организации, с които са свързани, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ, цитирано от вестник "Дневни аваз".

В съобщението се посочва, че Държавният департамент налага санкции на трима души, които представляват заплаха за върховенството на закона, регионалната стабилност и стремежите на онези, които се стремят към функционираща демократична държава.

Министерството на финансите санкционира Осман Мехмедагич, бивш генерален директор на Агенцията за сигурност и разузнаване на Босна и Херцеговина. Мехмедагич е злоупотребил с държавна телекомуникационна компания в полза на своята  Партията на Демократичното действие. Има и достоверна информация, че Мехмедагич е сътрудничил на престъпни мрежи за лично и партийно обогатяване. Тази дейност отразява по-широк модел на поведение на Мехмедагич и Партията на демократичното действие за използване на позиции във властта за лична и партийна изгода, заявява Държавният департамент.

Освен това министерството на финансите санкционира Драган Станкович, директор на Дирекцията по геодезически и имуществени въпроси на Република Сръбска. Станкович е санкциониран за насърчаване на закон, който се стреми да „узурпира“ държавна собственост на БиХ в нарушение на решения на Конституционния съд на БиХ, Конституцията на БиХ и забраната за разпореждане с държавна собственост, наложена от Службата на върховния представител в Босна.
Освен това министерството на финансите санкционира Един Гачанин, гражданин на Босна и Херцеговина и един от най-известните наркотрафиканти в света. В допълнение към опитите за трафик на наркотици в няколко държави, картелът на Гачанин се занимава с пране на пари и е свързан с организираната престъпна група Кинахан, определена преди това от министерството на финансите на САЩ като значима транснационална престъпна организация, заяви Държавният департамент на САЩ.

Собстевността на тримата граждани на Босна и Херцеговина е замразена, а на американците е забранено да правят бизнес с тях.

Мая Йорданова
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини