Тайната на успеха на Джеф Безос

  • 14 март 2023 14:26

  • 332
  • 0
Тайната на успеха на Джеф Безос
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Ако някога се озовете в среща с основателя на Amazon Джеф Безос, не очаквайте той да говори първи, пише "Дарик".

Преди Безос да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г., имал практиката да позволява на служителите да говорят първи.

 Неговата сегашна приятелка Лорън Санчес, основател на компанията за въздушно видеозаснемане Black Ops Aviation, казва, че това е един от най-важните бизнес уроци, които е научила от него.

“Да живееш с Джеф е като да присъстваш на майсторски клас всеки ден. Той ме научи на много неща за мениджмънта,” казва пред Wall Street Journal Санчес, бивша телевизионна водеща.

Има причина за това Безос да смята, че мениджърите винаги би трябвало да говорят последни по време на бизнес срещи.

 Според Санчес, Безос казва, че шефът говори последен. По време на срещите всички останали говорят преди това, за да не бъдат повлияни от неговото или нейното мнение.

В своя реч през 2018 г. Безос заяви, че промяната на подхода на неговата компания към срещите “вероятно е най-умното нещо, което някога са правили” в Amazon.

Първо, Безос слага край на PowerPoint презентациите. Вместо това той започва всяка среща с приблизително 30 минути тишина, за да може участниците да се запознаят с предоставена подробна информация за планираните теми за обсъждане.

 След това служителите предлагат преди Безос своите мисли и идеи по предоставената информация, за да се избегне имитация на неговата гледна точка с цел печелене на симпатиите му.

Джеф Безос дава 2 милиарда долара за възстановяване на природата

Периодът на тишина за запознаване с темите на дискусия създава “контекста за това, което ще се превърне в една добра дискусия,” казва Безос.

Това също така е начин да се гарантира, че участниците, всъщност, ще се запознаят с информацията, допълва той. Изпращането ѝ по имейл просто не е достатъчно: “Ръководителите блъфират по време на срещата сякаш са чели информацията, защото ние сме заети и всъщност трябва човек да намери време, за да прочете информацията,” казва той.

 Тази информация също така помага за това срещата да не се отклонява от темата, допълва Санчес, особено ако е възможно най-кратка, без да се губят ключови подробности.

Друго нещо, на което Безос научава Санчес, е, че човекът, който ръководи срещата, трябва да изготви документ за това какво ще се обсъжда и защо, който обаче не може да бъде по-дълъг от 6 страници.

Безос също така препоръчва срещите да се възможно най-кратки, след като периодът на четене изтече. Неговата препоръка е те да продължават под час, ако е възможно.

Множество проучвания установяват, че прекарването на прекалено много време в срещи, независимо дали става въпрос за дълги маратонски срещи или за редуващи се по-кратки срещи, може да увеличи нивото на стреса и да отклони вниманието ви от работата.

Методът на Безос по отношение на срещите е предпочитан и от други ръководители на технологични компании. Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обича да започна срещите си 10-минутен период, в който участниците се запознават с бележки от документ в Google Docs.

“Тази практика позволява всички да сме на една страница, да работим от много места и да стигаме до истината/критичното мислене по-бързо, казва Дорси.

Цветелина Кирилова
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини