Може ли фалитът на американските банки да засегне Европа?

  • 14 март 2023 07:56

  • 1009
  • 1
Може ли фалитът на американските банки да засегне Европа?
© Нова телевизия

Фалитът на американските банки "Силикон вели банк" - Ес Ви Би (Silicon Valley Bank) и "Сигнъчър банк" (Signature Bank) не може да засегне Европа. Това коментира Петър Илиев, финансов журналист в ефира на Нова телевизия. 

Конкретните банки са регионални за САЩ. Не са големи. Когато става въпрос за малка банка, големите нямат проблемни вземания от нея. Сериозната финансова криза през 2008 г. стана, защото фалираха две големи национални банки, които финансираха ипотечните кредити в Щатите”, обясни Петър Илиев.

Когато една банка има неразрешими проблеми, голяма част от активите й са работещи. Тоест, те се погасяват, има приходи по тях, но не са достатъчни, за да се отреагира на ликвидния натиск. Всичките й задължения се отделят в мостова банка, която извършва нормално операциите. Но собствениците на въпросната преструктурирана банка са я загубили завинаги. Тази мостова банка е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете”, обясни Илиев.

По думите му в момента има спекулации, че в SVB депозити за обща сума от 25 млрд. долара няма да бъдат покрити. Според него фалитът на тези банки не може да засегне по-големите банки в страната. 

Има две причини за фалирането на банките. Едната е фундаментална и е свързана с повишаването на лихвените проценти, заради инфлацията. Това касае най-вече американската SVB, защото нейния профил бе да финансира стартъпи. Това е изключително рискова инвестиция. Подобни фалити в САЩ са нещо нормално, посочи Илиев.

Байдън за банковите фалити: Спокойно, всичко е под контрол

1009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Джони

2023.03.14 | 08:07

1
То при всички рецесии и фалити е такива чички даваха коментари че за Бг няма опасност и след 2 месеца ставаше друго как може да няма опасност като всичко е свързано борси централни банки Европа има сметки в САЩ кви алабалистики говори незнам

Добави коментар

Водещи новини