Вашингтон ще продължи да оказва подкрепа на Турция "толкова дълго, колкото е необходимо"

  • 20 февруари 2023 12:18

  • 329
  • 1
Вашингтон ще продължи да оказва подкрепа на Турция "толкова дълго, колкото е необходимо"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че Вашингтон ще оказва подкрепа на Турция "толкова дълго, колкото е необходимо" след земетресенията, които разтърсиха страната преди две седмици, предадоха Ройтерс и турската частна телевизия НТВ.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Блинкън каза това на съвместна пресконференция в Анкара със своя турски колега след разговори днес. Това е първото посещение на държавния секретар в страната, откакто е на този пост.

"Ще продължим да оказваме всякаква помощ на Турция. Станахме свидетели на огромно бедствие в засегнатия от земетресенията район. От частния сектор на САЩ дойде помощ в размер на 80 млрд. долара", заяви Блинкън, цитиран от турския телевизионен канал.

Вчера Блинкън обяви допълнителна помощ за Турция и съобщи, че САЩ ще осигурят по-дългосрочно подпомагане на страната, напомня Ройтерс. Държавният секретар посети военновъздушната база Инджирлик за разговори за допълнителната помощ, която Вашингтон може да окаже. 

118 хиляди сгради са напълно разрушени при земетресенията в Турция

"Когато видите размера на щетите, броя на сградите, броя на апартаментите, броя на домовете, които са били унищожени, ще са необходими огромни усилия за възстановяване, но ние се ангажираме да подкрепим Турция в това", каза той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хи, хи

2023.02.20 | 12:25

1
А КОЙ , ги изджаска със ХАРП!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини