Канада разполага два военни кораба в района на Хаити

  • 17 февруари 2023 12:44

  • 271
  • 2
Канада разполага два военни кораба в района на Хаити
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи вчера, че „в близките седмици“ страната ще разположи в района на Хаити два военни кораба, за да си осигури присъствие в зоната край тази карибска държава в криза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Задачата на двете фрегати ще бъде да водят наблюдение, да събират данни и да поддържат присъствие по море, уточни Трюдо в Насау, на Бахамските острови, където участва в среща с държавните и правителствените глави на Карибската общност. 

На пресконференция след форума той посочи, че корабите „ще подкрепят хаитянската национална полиция в действията ѝ срещу бандите“.

Миналия петък Върховният комисар по правата на човека на ООН настоя международната общност да обмисли „спешно разполагането на сила за специализирана подкрепа“ в Хаити, където насилието от страна на бандите е стигнало размери, „невиждани от десетилетия“.

Въоръжени групировки контролират 60% от столицата на Хаити

Бандите контролират над половината от територията на Хаити и всеки ден отвличат граждани, като искат десетки и стотици хиляди долари откуп от близките на жертвите, най-често подлагани на сексуални гаври, докато са в плен.

„Канада е твърде разтревожена от размириците и нестабилността, царящи в Хаити“ – страна, „страдаща от постоянното насилие на бандите, от политическо брожение и корупция“, заяви Джъстин Трюдо.

„Тази ситуация се развива много близо до нас, не само до региона, но и в Канада с нашата силна хаитянска диаспора“, добави той след разговор с хаитянския премиер Ариел Анри.

Константин Тодоров
271 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.17 | 13:29

2
ей са ще ги "оправят", нали всички знаем как!

2023.02.17 | 13:23

1
3ащо не са ги подарили на Украйна?

Добави коментар

Водещи новини