Бивши офицери и частни спонсори в САЩ събират пари за изпращане на механици в Украйна

  • 03 февруари 2023 15:09

  • 471
  • 2
Бивши офицери и частни спонсори в САЩ събират пари за изпращане на механици в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Група бивши офицери и частни спонсори в САЩ събират средства, за да изпратят в Украйна опитни механици, които да ремонтират предоставяната на Киев западна техника и оръжие, пише изданието "Политико", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13360

Според медията създателите на инициативата "Трайдънт Съпорт" (Trident Support) искат да намерят между 100 и 200 опитни механици, които да наемат и изпратят в Украйна, където"да се внедрят в малки подразделения близо до фронта". Там те ще обучават свои украински колеги как да поправят повреденото при боевете западно оръжие и техника.

"Сега всички възможни видове ресурси се насочват към складове и бази, разположени основно на територията на Полша, а не в самата Украйна", каза в интервю за "Политико" ръководителят на проекта Александър Виндман, но добави, че се надява в следващите седмици това да се промени.

Александър Виндман е познато лице в американската политика, отбелязва "Политико".

САЩ ще изпратят танкове "Ейбрамс" на Украйна без секретна уранова броня

Той е бивш офицер от армията на САЩ с украинско потекло, а между 2018 и 2020 г. беше част от Съвета за национална сигурност към Белия дом. По-известен е с ключовата си роля през 2019 г. при изслушванията по време на първата процедура за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп, когато даде свидетелски показания за телефонен разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски.

Тогава процедурата за импийчмънт беше започната по обвинение, че в разговора Тръмп е упражнил натиск върху Зеленски да разследва сина на тогавашния кандидат за президент Джо Байдън, Хънтър, и бизнес делата му в Украйна, като си е послужил с военната помощ на Вашингтон за Киев като лост за въздействие върху Зеленски.

От началото на руската инвазия правителството "Байдън" одобри предоставянето на Украйна на стотици бойни машини на пехотата "Брадли" и "Страйкър, джипове "Хъмви" и самоходни гаубици, а съвсем наскоро и на танкове "Ейбрамс".

Превозването на тази техника за ремонт от Украйна до Полша и други натовски членки означава, че украинската армия трябва да чака със седмици, докато тя бъде поправена и върната отново в строя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
471 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Т-90

2023.02.03 | 16:37

1
Пращайте ги по-скоро! После вече няма да искате да пращате.
USA

2023.02.03 | 18:33

2
Na T-90 v 0-90 s 200 km/h!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини