Джо Байдън призова за единство по време на Национална молитвена закуска

  • 02 февруари 2023 21:10

  • 469
  • 2
Джо Байдън призова за единство по време на Национална молитвена закуска
© Getty (архив)

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призова за единство по време на днешната Национална молитвена закуска, предаде АП, цитирана от БТА.

Досега събитието се провеждаше под ръководството на частна религиозна фондация с противоречива репутация, но тази година имаше промени и Националната молитвена закуска вече се дистанцира от т.нар. "Международна фондация", отбелязва АП.

"В политиката и в живота ни прекалено често гледаме един на друг като на опоненти, а не като на състезатели. Ние виждаме един в друг врагове, а не съседи", каза Байдън. "И колкото и да са трудни тези времена, ако се вгледаме по-внимателно, ще видим силата и решителността, които отдавна са определящи за Америка."

Закуската се проведе в центъра за посетители на Капитолия, като 450 места бяха заети от членове на Конгреса, представители на правителството и други.

Всеки президент от Дуайт Айзенхауер (на власт от 1953 до 1961 г.) насам е правил изказвания по време на тази проява, в която през годините е имало хиляди участници. От десетилетия насам събитието преминава под ръководството на Международната фондация –  християнска организация, която през последните години привлича все повече внимание.

Закуската вече се организира от фондация "Национална молитвена закуска", която е оглавявана от бивши членове на Конгреса.

Целта на молитвената закуска е да свързва хората с различна партийна принадлежност и Байдън седна до консерватора Кевин Маккарти, който е председател на Камарата на представителите. Между двамата се породи спор дали се да повиши лимитът на дълга на страната, за да се избегне фалит.

"Срещата ни протече добре", каза Байдън по повод разговора си с Маккарти и допълни, че двамата трябва да работят в посока на това "да се отнасят с уважение един към друг".

На молитвената закуска присъстваше и Кари Лейк, кандидатката на републиканците за губернатор от Аризона, която загуби надпреварата през ноември, но отказа да признае поражението си. Байдън осъди отричането на изборите като заплаха за американската демокрация.

Цитирайки Светото писание, Байдън заяви, че е важно да "обичаш ближния си като себе си". "Това е най-трудното според мен. Поне тук е най-трудно. Преди не беше толкова трудно. Аз съм тук от много време. Но като че ли става все по-трудно", отсъди американският държавен глава.

Гешев отива в САЩ при Байдън за участие в 71-та Национална молитвена закуска

Валери Зайцев
469 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.03 | 00:55

2
Главният клоун от цирка....Вече не е интересно....
Хаха

2023.02.03 | 00:41

1
Не за закуска а за помен да ги бяха пивикали и докога този дърт изрод ще живее време е да пукне а дано

Добави коментар

Водещи новини