Вдигат паметник на кирилицата в Лос Анджелис

  • 25 януари 2023 13:52

  • 344
  • 0
Вдигат паметник на кирилицата в Лос Анджелис
© GoFundMe
Слушай новината Слушай новината

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, чиято реализация обединява усилията на Българската фондация за изкуство, култура и образование, Генералното ни консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Брони Ликоманов. 

„Инициативата за подобен паметник нямаше как да се реализира без съдействието на генералния консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов и Българската фондация за изкуства, култура и образование, която е основана в Калифорния и в нея членуват лидери на общностите ни от Западния бряг. След само един разговор с автора на монумента Брони Ликоманов, в началото на миналата година, започнахме подготовка и планиране за поставянето му. Решихме, че Лос Анджелис е най-подходящото място. В момента върви кампания за набиране на средства и ще се радваме в нея да вземат участие колкото може повече наши сънародници. Монументът на нашата азбука несъмнено ще се превърне в артефакт. Той ще остане в паметта на поколения българи, живеещи далеч от родината“, каза за БТА почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков.

Скулптурата изобразява ръка на просветител, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани буквите А, Б, В и Г. 

„Започвайки първите скици по проекта за паметник на писмеността, за мен беше важно да намеря бързо разпознаваема символика. Вдъхновението за паметника намерих във фразата „знанието дава криле”. Паметникът на писмеността изобразява ръката на просветителя, даваща на бъдещите поколения знанието във формата на разтворена книга. Част от страниците на книгата се превръщат в крило на птица“, разказа авторът на произведението Брони Ликоманов. 

Молдова одобри изграждането на паметник на Васил Левски в Тараклия

Брони Ликоманов е завършил „Художествен дизайн“ в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ и „Анимационно кино“ в Националната театрална академия „Кръстьо Сарафов“. Живее в Калифорния. Работи като художник в анимационната индустрия за компании като Disney, Universal, Klasky Csupo и Loonland.

Цветелина Кирилова
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини