Хиляди привърженици на правото на аборт протестираха в много градове в САЩ

  • 23 януари 2023 08:36

  • 225
  • 1
Хиляди привърженици на правото на аборт протестираха в много градове в САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Хиляди привърженици на правото на аборт се събраха в неделя в много американски градове, за да настояват за защита на репродуктивните права и да отбележат 50-ата годишнина от вече отмененото решение на Върховния съд по делото "Роу срещу Уейд", което гарантираше правото на аборт като защитено от конституцията, съобщи Асошиейтед прес.

Отмяната на решението през 2022 г. постави началото на интензивно приемане на ново законодателство в отделните щати, които се разделиха на такива, които ограничават или забраняват абортите, и други, които се стремят да защитят достъпа до аборт. Ежегодният "Марш на жените", който започна при встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през 2017 г., заяви, че е се е ориентирал към активизъм в отделните щати след отмяната на решението по "Роу срещу Уейд".

Демонстрация пред Белия дом призова президента Байдън да защити по-енергично правото на аборт

"Тази битка е по-голяма от "Роу", заявиха организаторите на протеста в Туитър. "Те си мислеха, че ние трябва да си стоим вкъщи и че това ще свърши с "Роу" - но сгрешиха".

Дванайсет управлявани от републиканците щата наложиха забрани на абортите, а в още няколко текат процедури за налагането на такава забрана. Тези действия обаче се компенсират от успехи и на другата страна в спора.

Още три републикански щата приеха новите закони за абортите

Противниците на абортите претърпяха поражения в референдуми в Канзас, Мичиган и Кентъки. Щатските съдилища пък блокираха няколко от забраните, които не успяха да влязат в сила. Също така организации оказват помощ на пациентки да пътуват до щати, които позволяват аборта, или при употребата на медикаменти, които предизвикват аборт. Някои водени от Демократическата партия щати предприеха стъпки за защита на пациенти и доставчици на здравни услуги срещу съдебно преследване в щати, където процедурата е забранена, допълва БТА.

Върховният съд на щата Джорджия връща забраната за абортите

Докато стратегията на "Маршът на жените" се ориентира към отделните щати, активисти срещу абортите все повече насочват вниманието си към Конгреса с цел оказване на натиск за ограничения на абортите на национално равнище.

Аптеките в САЩ вече продават хапче за аборт до 12-ата седмица от бременността

Основният марш тази година се проведе в неделя в Уискънсин, където предстоят избори, които ще определят баланса на силите в щатския Върховен съд и бъдещето на правото на аборт. Митинги се проведоха обаче и в десетки други американски градове, включително в щатската столица на Флорида Талахаси, където говори вицепрезидентът Камала Харис. "Можем ли да бъдем действително свободни, ако семействата не могат да взимат лични решения за пътя на своя собствен живот? И можем ли да бъдем действително свободни, ако така наречените лидери твърдят, че са (...) "в авангарда на свободата", а същевременно се осмеляват да ограничават правата на американския народ и атакуват самите основи на свободата?", заяви Харис пред множеството.

Весела Найденова
225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини