Започва дело срещу Мъск, което може да изгуби

  • 16 януари 2023 13:49

  • 765
  • 1
Започва дело срещу Мъск, което може да изгуби
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Тази седмица ще е поредната трудна за Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,. Във вторник започва граждански съдебен процес срещу него, който ще продължи 10 дни, съобщава Ars technica.

Делото е заведено от двама акционери в Tesla, който го съдят за манипулиране на пазара, когато на 7-ми август 2018 г. обяви в Twitter, че обмисля да извади Tesla от борсата и е осигурил парите за това. Случаят доведе до рязък скок на акциите на компанията, но до това не се стигна.

Вместо това Мъск беше разследван от институциите в САЩ и се наложи той да плати 20 млн. долара като част от споразумението, за да не се стига до съд. Самата Tesla също плати толкова, тъй като нейното поведение също оставяше неясноти дали това се случва или не.

И макар казусът вече да е приключен за институциите, битката с акционерите тепърва започва. Според експерти, това е дело, което е силно вероятно Мъск да загуби.

"Илон ще загуби и то много сериозна сума. Дискусията е колко точно. Делото ще определи колко да се изчисли на базата на инфлация и дефлация към измамата", казва професорът по право Робърт Милър.

Илон Мъск с колосална загуба на пари

Според неговия колега Майнър Майърс "всичко е подредено за ищците да спечелят". Майърс не смята, че ще е чак толкова лесно и те ще трябва да се постараят да убедят съда, но шансовете им за успех за големи. Искът е за милиарди долари обезщетения за хората, които са купували акции по време на "надутите" заради изказването на Мъск цени и след това са ги продали на загуба, след като той така и не реализира сделка.

Искът е за обезщетение в размер на 66,67 долара на акция. Делото ще се гледа от жури, което ще трябва да прецени аргументите на двете страни. Обикновено в такива ситуации не се позволява на журито да взима предвид предишни дела или данни, а да се концентрира само върху казаното в съдената зала пред него.

Въпреки това винаги има известна доза субективизъм и външно влияние. Според експертите такова ще окаже и решението на съд от април 2022 г., в което се определи, че Мъск е направил фалшиви твърдения.

Защитата милиардера не се е променила през годините и остава същата. Тя твърди, че той действително е вярвал, че е имал осигурено финансиране за сделката, но и че е бил подвден от управляващия директор на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който е казал, че ще участва с 2 млрд. долара. В последствие директорът Йасир Ал-Румаян обаче заявил, че не е казвал, че фондът ще участва, а че подкрепя идеята, но решението се взима краля.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.16 | 18:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини